Magyarország

2012.10.04. 12:11

Szócska: mindenki számára elérhetőek lesznek az egészségügy közhasznú adatai

Budapest, 2012. október 4., csütörtök (MTI) - Már zajlik az előkészítése annak a jogszabálynak, amellyel az egészségügy közhasznú adatait elérhetővé teszik az összes kutatóhely és valamennyi állampolgár számára - jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egy csütörtöki konferencián Budapesten.

Budapest, 2012. október 4., csütörtök (MTI) - Már zajlik az előkészítése annak a jogszabálynak, amellyel az egészségügy közhasznú adatait elérhetővé teszik az összes kutatóhely és valamennyi állampolgár számára - jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkár egy csütörtöki konferencián Budapesten.Az államtitkár kiemelte: véget vetnek annak az időszaknak, amelyben egy-két "fehérgalléros bűnöző" abból élt meg, hogy a közszolgálati adatbázisokkal kereskedik, akár nemzetbiztonsági érdekeket is veszélyeztetve. Az úgynevezett kapacitástérkép-tervező (Katéter) és a monitoringkutató alkalmazás (Monika) megvalósíthatósági tanulmányát már beadták. Hamarosan további fejlesztések következnek, és mindez végül egy állampolgárok számára is használható adatbázist jelent majd. Szócska Miklós hozzátette: sokat foglalkoztak azzal, hogy a betegutakat feltérképezzék az ellátórendszer átszervezéséhez. Az adatok térképen ábrázolásával sikerült a szakterülethez nem értő politikai döntéshozókat is meggyőzni, és először jogszabályban rögzíteni a közigazgatási határokon túlnyúló ellátás térképét.

Az államtitkár megjegyezte: az egészségügyi rendszerben a júniusihoz hasonló alapvető változásra már nem kell számítani, a következő időszakban a természetes betegmozgásokat követve korszerűsítik tovább az ellátórendszert.

Az egészségügyi rendszer átszervezésével, a kórházak átvételével kialakuló nemzeti egészségügyi szolgálat számára az egyik legfontosabb dolgot az adatok és információk egységes kezelése jelenti - tette hozzá.

Szócska Miklós elmondta, hogy az átvett kórházak teljes, mintegy 68 ezer szerződésből álló állománya nagyjából október végére, november elejére áll rendelkezésükre. Ezzel kapcsolatban - ismételten utalva egyes kórházak korábbi felelőtlen szerződéskötési gyakorlatára - elmondta, hogy a közbeszerzések átszervezésétől sok száz milliós megtakarítást vár. Kérdésre válaszolva közölte: a gyógyszer, az áram, valamint az orvostechnika vonatkozásában várhatóan idén elindulhatnak a közös közbeszerzések.

 

- MTI -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!