Magyarország

2012.10.16. 11:38

Vargha Tamás: komoly előrelépések történtek a honvédségben

Budapest, 2012. október 16., kedd (MTI) - Nagyon komoly előrelépések történtek az elmúlt két és fél évben a honvédség területén, de "mindig van feljebb, és mindig van előre" - mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden kinevezett parlamenti államtitkára az MTI-nek adott interjújában.

Budapest, 2012. október 16., kedd (MTI) - Nagyon komoly előrelépések történtek az elmúlt két és fél évben a honvédség területén, de "mindig van feljebb, és mindig van előre" - mondta Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium (HM) kedden kinevezett parlamenti államtitkára az MTI-nek adott interjújában.

Az új államtitkár elmondta: továbblépésnek számíthat az önkéntes tartalékos rendszer teljes feltöltése 2014-ig, és ugyanilyen fontos az ország védelme szempontjából például a helikopterállomány fenntartása, illetve fejlesztése.

"Rendkívül fontosnak tartom, hogy az önkéntes tartalékos rendszert felépítsük és tovább fejlesszük, valamint hogy a nyugállományba vonult, de még erejük teljében lévő tisztek és altisztek tudását, képzettségét és képességeit ne hagyjuk elveszni." Hozzátette, hogy lényegesnek tartja a gyermekek alapvető honvédelmi oktatását is.

Vargha Tamás fontosnak nevezte még a missziós szerepvállalást a szövetségesi kapcsolatok és a katonák "hadrafoghatósága" miatt is. Megjegyezte, hogy kiemelt figyelmet szentel a jövőben a tárcán belül a sportügyeknek, a társadalmi kapcsolatoknak, a Hadtörténeti Intézet és Múzeumnak, a tábori lelkészi szolgálatoknak és az érdek-képviseleti kérdéseknek.

Az MTI kérdésére elmondta, hogy az egyetem előtt felderítő katonai kiképzést kapott 1978-79-ben. Később alapító tagja volt a Magyar Hadisírgondozó Szövetségnek és a Honvédség és Társadalom Baráti Körnek.

"Hiszek abban hogy a honvédség nem külön elszigetelt test a társadalomban, hanem közösségünk olyan szerves része, amelynek tagjai a legnagyobb és legszentebb értéket, életüket készek áldozni a hazáért" - hangsúlyozta az államtitkár.

Hozzátette, hogy szakmai érdeklődés is fűzi a területhez, hiszen a honvédség szárazföldi parancsnokságán dolgozott angol és német katonaszakmai (NATO STANAG) nyelvtanfolyamok szervezőjeként és tanárként. A munka során megismerkedett a hadsereg, a magyar missziók és a NATO szövetségi rendszerének felépítésével, működésével.

Vargha Tamást kedden nevezte ki - a miniszterelnök javaslatára - Áder János köztársasági elnök október 16-ai hatállyal.

Az új parlamenti államtitkár, aki az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának is tagja, 2010-ben került a parlamentbe, korábban Székesfehérváron volt önkormányzati képviselő. 2010 óta a Fejér Megyei Önkormányzat elnöke is. A parlament honlapján olvasható információk szerint angol nyelv és irodalom szakos középiskolai tanárként végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán.

Simicskó István 2010 óta volt államtitkár a HM-ben, Áder János köztársasági elnök október 8-ai hatállyal nevezte ki Czene Attila helyére az Emberi Erőforrások Minisztériumának sportért felelős államtitkárává.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!