Magyarország

2012.12.07. 18:22

A rendőrök tanúvallomásaival folytatódott a Baross téri rendőrgázoló pere

Budapest, 2012. december 7., péntek (MTI) - Több ponton is cáfolták a Baross téren 2010-ben halálra gázolt rendőr járőrtársai a vádlott korábban tett vallomásait a Fővárosi Törvényszéken folyó per pénteki tárgyalásán.

Budapest, 2012. december 7., péntek (MTI) - Több ponton is cáfolták a Baross téren 2010-ben halálra gázolt rendőr járőrtársai a vádlott korábban tett vallomásait a Fővárosi Törvényszéken folyó per pénteki tárgyalásán.

A vádlott gépkocsijára célzott lövéseket leadó rendőr, aki az elgázolt rendőr járőrtársa volt, tapasztalt rendőrnek írta le elhunyt társát, aki családapaként nem vállalt volna felesleges kockázatot. Tanúvallomásában és a szembesítéskor is tagadta, hogy a Baross téren fegyvert fogott volna a vádlottra.

Elmondta: rendőrtársa után pár másodperccel szállt ki a kocsiból és kibiztosított fegyverrel indult a vádlott autója felé. A bal első és a bal hátsó kerékre akkor adta le a lövéseket, amikor a vádlott járművével elindult a helyszínről. Ezt követően visszaszállt járművébe, hogy tovább üldözze a férfit. Társai azonban leállították, ekkor tudta meg, hogy társát elgázolták.

A járőr elmondása szerint sem a jármű tolatását, sem a gázolást nem látta. Közölte, saját testi épsége nem volt veszélyben, amikor a vádlott járművével elindult, ellenkező esetben nem a gumikra, hanem a sofőrre lőtt volna.

A vádlott járműve mögött álló rendőrautó két járőre vallomásában úgy emlékezett, hogy a vádlott nem állította le járművét. Az egyik rendőr a gázolást is látta. Az egyik járőr szerint a vádlottnak látnia kellett a rendőrt, mielőtt nekitolatott.

A vádlott pénteken nem tudott magyarázatot adni arra, hogy az elhunyt rendőr miként kerülhetett a jármű mögé, ha eközben a jármű elejénél állva fegyvert fogott rá. Korábbi vallomásában ugyanis azt állította, hogy két rendőr fogott rá fegyvert.

A rendőrök beszámoltak az üldözés azon részéről is, amikor a Thököly út és a Hungária körút kereszteződésében a vádlott a járdára is felhajtott, ahol egy gyalogosnak félre kellett ugrania, nehogy elüssék.

A tárgyaláson bejelentették, hogy a vádlott gépkocsija a gázolás napján érvényes felelősségbiztosítással rendelkezett. A gázoló férfi szerdán még azt mondta a bíróságon, hogy azért nem állt meg a rendőröknek, mert nem volt a kocsinak biztosítása és nem akarta, hogy elvegyék a frissen vásárolt jármű papírjait.

Az autós üldözés 2010. július 23-án a Bosnyák térnél kezdődött. A vádlott a vádirat szerint a Baross téren tolatás közben halálra gázolta az egyik intézkedő rendőrt. A férfit végül a Gubacsi úton sikerült megállítani, miután járműve meghibásodott. A vádlott menekülése során több autót is megrongált.

A 32 éves gázoló férfi sokszoros visszaeső. Korábban többször is szabadságvesztésre ítélték egyebek mellett lopások, garázdaság, vesztegetés és kábítószerrel való visszaélés miatt.

Az ügyészség hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés mellett hivatalos személy elleni erőszak, közúti veszélyeztetés, segítségnyújtás elmulasztása, rongálás és ittas, egyben bódult állapotban elkövetett járművezetés miatt emelt vádat a férfi ellen.

A vádlott szerdán, a per első napján részben elismerte bűnösségét. Mint akkor elmondta: nem érti, hogy miként üthette el a rendőrt, hiszen nem is látta, hogy már az autója mögött áll.

A tárgyalás jövő februárban további tanúk meghallgatásával folytatódik.

-MTI-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!