Magyarország

2012.12.15. 15:30

Hallgatói tiltakozás - Az MSZP-választmány szolidáris a tüntetőkkel és a rektorokkal

Budapest, 2012. december 15., szombat (MTI) - Határozatban fejezte ki szolidaritását az MSZP választmánya szombaton a felsőoktatási keretszámok csökkentése miatt tiltakozó diákokkal és a rektori konferenciával.

Budapest, 2012. december 15., szombat (MTI) - Határozatban fejezte ki szolidaritását az MSZP választmánya szombaton a felsőoktatási keretszámok csökkentése miatt tiltakozó diákokkal és a rektori konferenciával.

 

Botka László, a testület elnöke újságíróknak elmondta: megértik a felháborodást, mivel a kabinet két hónappal a jelentkezési határidő előtt döntött az állami finanszírozású képzési helyek számának drasztikus csökkentéséről.

A Fidesz-kormány elképesztő rombolást hajt végre a felsőoktatásban, 2010-ben még 186 milliárd forint volt az ágazat állami támogatása, idén ez 123 milliárdra apadt, jövőre pedig már csak 105 milliárd lesz - hangsúlyozta. A határozatban a választmány kiáll az egyetemi autonómia mellett.

Botka László elmondta, az MSZP célja, hogy senki ne szoruljon ki a felsőoktatásból családja anyagi helyzete miatt. Ezzel szemben idén a tavalyinál 32 ezerrel kevesebben jelentkeztek egyetemekre, főiskolákra, és ez a tendencia a kormány politikája miatt folytatódni fog. A Diákhitel 2 nem megoldás, mert ebben a tanévben is alig ötezren vették igénybe - mondta.

A szegedi polgármester megerősítette, hogy az MSZP szociális ösztöndíjrendszer mellett tartja lehetségesnek a tandíj bevezetését, úgy, hogy az első év mindenkinek, akit felvettek a felsőoktatásba, ingyenes lenne, majd a jól tanuló és a rászoruló diákokat támogatnák.

Az MSZP-választmány megtárgyalta a párt foglalkoztatási programját is. Erről Botka László elmondta: az elmúlt két évben csökkent a teljes állásban és a piacgazdaságban foglalkoztattok száma, a kormány azonban a közfoglalkoztatás növelésével "manipulálja a statisztikát".

A szocialisták külön programot készítenek a leghátrányosabb helyzetben lévők, a nők - elsősorban az édesanyák - és a pályakezdők foglalkoztatásának növelésére. Az utóbbival kapcsolatban Botka László közölte: javasolják, hogy az állam biztosítson ingyenes átképzést akkor, ha egy pályakezdő fiatal a támogatások ellenére sem tud elhelyezkedni.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!