Magyarország

2013.02.27. 07:53

Érdekességek a mai napról 02.27.

80 éve Berlinben kigyulladt a&nbsp;<strong>Reichstag</strong>, a birodalmi gyűlés épülete. A késő esti órákban lángba borult a<strong>&nbsp;Reichstag&nbsp;</strong>épülete. Vélhetően a fasiszták követték el, de a kommunista pártot vádolták a gyújtogatással. A következő nap Hitler felfüggesztette az alkotmányt és feloszlatatta a pártokat. Ezt követően megszavaztatta a felhatalmazási törvényt, a hadsereget nem az alkotmányra, hanem saját személyére eskette fel.

80 éve Berlinben kigyulladt a Reichstag, a birodalmi gyűlés épülete. A késő esti órákban lángba borult a Reichstag épülete. Vélhetően a fasiszták követték el, de a kommunista pártot vádolták a gyújtogatással. A következő nap Hitler felfüggesztette az alkotmányt és feloszlatatta a pártokat. Ezt követően megszavaztatta a felhatalmazási törvényt, a hadsereget nem az alkotmányra, hanem saját személyére eskette fel.

1741 éve született Nagy Konstantin római császár, aki államvallássá tette a kereszténységet. Az első keresztény római császár, 306-tól 337-ig uralkodott. Saját gyermekét megölette, feleségével pedig ő maga végzett. A Nap-kultusz híveként a hét egy napját a Nap napjává nyilvánította - ez a mi vasárnapunk.

113 éve, a berlini Franz John kezdeményezésére megalapították az FC Bayern München csapatot. A csapat azóta háromszor nyerte el a Bajnokcsapatok Európa Kupáját, egyik korábbi elnöke Francz Beckenbauer többször nyerte el védő létére az Aranylabdát, csapattársa Gerd Müller évtizedekig őrizte a VB gólkirályi címet és az egy évben tétmeccsen elért legtöbb gól szerzőjének címét. Német labdarúgó azóta sem tudott egy bajnokságban 40 gólnál többet elérni. Legendás alakokat adott a Német labdarúgó válogatottnak, Sepp Maier, a macska ügyességű kapus, Paul Breitner, az elnyűhetetlen védő, Ulli Hoeness, a „két tüdejű” fáradhatatlan középpályás (és mostani elnök) , Stielike, a kreatív játékos, Rummenigge a mindig életveszélyes gólzsák, vagy Matheus az ikon, Khan a csatárok réme. A mai csapat edzője Heynkes az egykori ellenlábas Borussia Mönchengladbach játékosa volt, a mai csapat ászai között válogatott Thomas Müller, a 2010-es VB aranycipőse.

111 éve született John Steinbeck Nobel-díjas amerikai regényíró (Édentől keletre, Egerek és emberek).

102 éve született Kazal László színész, érdemes művész (2x2 néha öt; A csodacsatár; Mici néni két élete). Népszerű komikus színész volt. Sikeres kabaré konferanszai emlékezetesek maradtak. Alakja igazi karakter alkat volt. Mosolygós arc, derűs tekintet, erősen telt alak, magában hordozta a nevetést. Színpadon, mesejátékokban, és szinkronban is pótolhatatlan űrt hagyott maga után.

77 éve halt meg Ivan Pavlov, Nobel-díjas szovjet fiziológus, aki a reflexeket kutatta (Pavlov kutyája). 1904-ben orvosi Nobel-díjat kapott. Nevéhez fűződik a feltételes és nem feltételes reflexek kutatása, kísérletei "Pavlov kutyája" néven váltak ismertté.

148 éve távozott az élők közül Jósika Miklós báró író, újságíró, a magyar romantikus regény megteremtője. Népszerűségét történelmi regényei hozták meg számára, melyek közül kiemelkedik Abafi című műve.

53 éve halt meg Asboth Oszkár magyar repülőmérnök, feltaláló, helikopter konstruktőr. Már fiatal korában elkezdett érdeklődni a főként Franciaországból egyre gyakrabban érkező repülési hírek iránt. Bécsújhelyen repülőgép-építéssel foglalkozott. Pilóta nélküli repülő motorkerékpár-vontatású kísérleti repülőgép sárkány szerkezetet épített, mellyel több sikeres repülést hajtott végre. Néhány év alatt több mint 1000 légcsavart tervezett, készített és szabadalmaztatott. Petróczy István ezredes javaslatára 1916-tól tervbe vették, hogy az ellenségek megfigyelésére használatos léggömböket a helikopterek fejlesztésén fáradozó magyar mérnökcsoport Kármán Tódor és Zsurovecz Vilmos által fejlesztett repülő alkalmatosságok váltsák fel. Asboth nagy szerencséjére a fischamendi kísérleti intézetében kezdték meg az ehhez szükséges légcsavarok gyártását és a majdani helikopter kifejlesztését. Kármán professzor vezette a tervezést, Zsurowecz mérnök a kivitelezést. Az első magyar katonai pilóta Petróczy ezredessel kiegészült trió nevének kezdőbetűiből kapta a tervezett típus a PKZ jelölést. A helikopter működéséhez nélkülözhetetlen emelőlégcsavar vagy propeller megtervezése és elkészítése Asbóth feladata volt.

49 gyertyát fújhat el szülinapi tortáján Für Anikó színművésznő. Dekoratőrként dolgozott, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után, 1989-től a Madách Színház tagja lett. Szerepeiből: Luciana (Shakespeare: Tévedések vígjátéka), Sári (Molière: Don Juan), Bombalurina (Eliot-Webber: Macskák), Beatrice (Goldoni: Két úr szolgája), filmjeiből: Peer Gynt, Eszmélet, A császár gyönyöre.

24 éve halt meg Konrad Lorenz osztrák etológus.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!