Magyarország

2013.03.25. 16:52

Időjárás-jelentés

Budapest, 2013. március 25., hétfő (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest, 2013. március 25., hétfő (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Az időjárási helyzet Európában

A Norvég-tenger felett van annak a magasnyomású időjárási rendszernek a központja, amely Izlandtól Skandinávián át egészen Lengyelországig meghatározza az időjárást. Ezeken a területeken többnyire derült az ég, legfeljebb az anticiklon peremén, a Német-lengyel-alföldön van több felhő, és ott néhol kisebb havazás előfordul. A Kelet-európai-síkság felett örvénylő ciklon hatására Oroszország, Ukrajna és Belorusszia területén többfelé intenzíven havazik, ott sokfelé hófúvások is előfordulnak. Ugyancsak ciklon található a Földközi-tenger középső medencéjében, amely Olaszországban okoz kiadós esőt. A legmagasabb nappali hőmérséklet a 45-ik szélességi körtől északra többnyire fagypont alatt alakul, kivéve az óceánhoz közeli helyeket, ahol +5 fokot is mérnek. Kontinensünk déli felén ennél jóval melegebb van, a kora délutáni órákra általában 12 és 20 fok közé melegszik fel a levegő.

Kedd estig a Kárpát-medence időjárását az a mediterrán ciklon alakítja, ami tőlünk délre vonul el, de felhőzete és csapadékrendszere eléri térségünket.

Várható időjárás kedd estig:

Túlnyomóan borult lesz az ég, és többfelé várható változó intenzitású havazás, délkeleten, illetve a keleti határszélen havas eső, eső is előfordulhat. Többfelé megerősödik, keleten néhol viharossá fokozódik az északkeleti, északi szél, amely helyenként hófúvást okoz.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +1 és -4 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden -2, +4 fok között alakul. Délkeleten lesz az enyhébb idő.

Ezek is érdekelhetik