Magyarország

2013.03.13. 08:47

Magyar EP-képviselők az alkotmánymódosítás hajléktalanságot szabályozó pontjáról

Brüsszel, 2013. március 12., kedd (MTI) - Újfajta diszkrimináció terjedéséről beszélt Tabajdi Csaba szocialista képviselő kedden az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedden, majd közleményében arról írt, hogy ezt a Fidesz alkotmányos szintre emelte. A fideszes EP-képviselők visszautasítják Tabajdi állítását.

Brüsszel, 2013. március 12., kedd (MTI) - Újfajta diszkrimináció terjedéséről beszélt Tabajdi Csaba szocialista képviselő kedden az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén kedden, majd közleményében arról írt, hogy ezt a Fidesz alkotmányos szintre emelte. A fideszes EP-képviselők visszautasítják Tabajdi állítását.

"A szegényekkel szembeni fellépésre láthatunk példát a magyarországi alkotmány módosítása kapcsán is, amikor a hajléktalanokat, mint szegény embereket megpróbálják az alkotmány szintjén kriminalizálni" - hangsúlyozta felszólalásában a magyar szocialista politikus, aki egyúttal közös, uniós fellépést sürgetett a rasszizmus és "az idegengyűlölet terjedése, a szélsőségek megerősödése, a gyűlöletkeltés bármilyen formája ellen". Tabajdi azt kérte Viviane Redingtől, az Európai Bizottság alapjogi, bel- és igazságügyi biztosától, hogy mielőbb jöjjön létre az Európai Unióban egy igazságügyi ellenőrző mechanizmus az európai demokráciák állapotának vizsgálatára.

A szocialista politikus szerint biztosítani kell, hogy az uniós tagállamokban mindenkor betartsák az európai alapértékeket. "Egyszerre kell újjáépítenünk a jobboldal megszorításai által lebontott szociális párbeszédet, és kidolgoznunk új, a társadalom szemében hiteles válaszokat az egzisztenciájukban elbizonytalanodott, bérből és fizetésből élők foglalkoztatási gondjaira. Aki csak fél szívvel lép fel a kirekesztéssel szemben, az valójában hozzájárul a szélsőséges eszmék megerősödéséhez" - zárta felszólalását a magyar szocialisták brüsszeli vezetője.

A fideszes EP-delegáció közleményben reagált Tabajdi kijelentéseire, elfogadhatatlannak nevezik, hogy a magyar szocialista képviselők "minden alkalmat megragadnak, hogy a magyar kormányt nemzetközi fórumokon alaptalanul rágalmazzák".

"Tabajdi Csaba MSZP-s politikus mai felszólalásában a tegnapi alkotmánymódosítás kapcsán - minden valóságalapot nélkülözve - a magyarországi szegények kormány általi kriminalizálásával riogatott" - fogalmaz közleményében a magyar néppárti EP-küldöttség.

Gál Kinga fideszes EP-képviselő a vitában elhangzott felszólalásában sajnálatosnak nevezte, hogy az EP nem fektet kellő hangsúlyt az őshonos nemzeti kisebbségek elleni intolerancia, ellenük irányuló gyűlöletkeltés és megfélemlítés problémájára.

"Ez nagyon is mindennapos jelenség itt az unió területén, például Romániában, ahol anyanyelvhasználatuk, nemzeti hovatartozásuk miatt (...) félemlítik meg az őshonos magyar kisebbséget, vagy egyenesen másodrendű állampolgároknak nyilvánítják őket kormányok vezetői, mint például Szlovákiában. Ez azonban úgy tűnik, kevésbé zavarja az európai baloldali és liberális képviselőket" - jelentette ki Gál Kinga.

Járóka Lívia szintén fideszes képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy Európában növekszik a romákkal szembeni ellenérzés és az elhúzódó gazdaság recesszió várhatóan csak tovább súlyosbítja majd a helyzetet. A néppárti politikus ezért hangsúlyozta: a tagállamok kormányainak szilárdan ki kell állniuk az emberi jogok és európai értékek mellett, eleget kell tenniük az állampolgáraik védelmére vonatkozó alkotmányos kötelességeknek és a politikailag motivált provokációkra határozott, de törvényes választ kell adniuk.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!