Magyarország

2013.03.14. 18:38

Március 15. - Varsóban felavatták Petőfi Sándor mellszobrát

Budapest/Varsó, 2013. március 14., csütörtök (MTI) - Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnökhelyettese csütörtök délután Varsó Bemowo kerületében katonai tiszteletadás mellett felavatta Petőfi Sándor mellszobrát.

Budapest/Varsó, 2013. március 14., csütörtök (MTI) - Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Marek Kuchcinski, a lengyel szejm elnökhelyettese csütörtök délután Varsó Bemowo kerületében katonai tiszteletadás mellett felavatta Petőfi Sándor mellszobrát.

A szoboravatás a varsói magyar nagykövetségnek a március 15-i nemzeti ünnep alkalmából szervezett ünnepségsorozatába illeszkedett - tájékoztatta az MTI-t Molnár Imre, a nagykövetség sajtóattaséja.

A szoborállítás kezdeményezője a Magyar-Lengyel Baráti Társaságok Szövetsége, kivitelezője az 1998 óta működő, a Lengyelország határain túl élő lengyelek kulturális támogatását szolgáló Határok Feletti Kultúráért és Művészetért Alapítvány (Fundacja Kultura i Sztuka ponad Granicami) volt. Az alapítvány a magyar Külügyminisztérium pályázatát elnyerve szerzett anyagi támogatást a Petőfi-szobor felállításához, s annak elkészítésével Jerzy Teper lengyel szobrászművészt bízta meg. Az avatást követően a lengyel parlamenti pártok, valamint a politikai és társadalmi élet egyéb jeles képviselői helyezték el koszorúikat Petőfi Sándor szobránál, illetve Bem Józsefnek a közelben lévő emlékművénél.

A szobor felállításához a helyszínt a Budapest III. kerületével hosszú évek óta testvérvárosi kapcsolatokat ápoló, Bem József tábornokról elnevezett varsói Bemowo kerület biztosította. A kerület polgármesteri hivatala nemcsak a szükséges adminisztratív intézkedéseket, hanem a szobor helyszínének rendezését és az emlékmű alapozási munkálatait is magára vállalta.

A szoboravatáson jelen volt Bús Balázs óbudai polgármester (Fidesz-KDNP) is, aki az MTI-nek nyilatkozva elmondta, hogy Bemowo kerületben minden évben megünneplik március 15-ét, ahol Óbuda küldöttsége is mindig jelen van. Kiemelte, hogy az óbudai delegáció mellett a kinti magyarság és a bemowói kerületi vezetés is fontosnak tartja az 1848-as forradalom és szabadságharc emlékére tartott koszorúzást.

Tájékoztatott továbbá arról, hogy a két testvérváros közösen alapította a Bem József Díjat, amelyet az altábornagy születésnapján, március 14-én adnak át. Ezt olyan személyek kapják, akik hozzájárultak Óbuda és Bemowo együttműködésének fejlesztéséhez, kiemelkedő munkát végeztek a lengyel-magyar kapcsolatok és barátság elmélyítésében. A díjat minden évben egy lengyel és egy magyar veheti át.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!