Magyarország

2013.03.25. 14:54

OGY - Alkotmányügyi bizottság: nem volt sértő az elmeorvosi véleményt javasló fideszes képviselő

Budapest, 2013. március 25., hétfő (MTI) - Az alkotmányügyi bizottság hétfői, eseti jellegű állásfoglalása szerint nem sértette meg az országgyűlési törvényt az a fideszes képviselő, aki jobbikos képviselőtársa felszólalása után igazságügyi elmeorvos-szakértői vélemény kirendelését javasolta a plenáris ülésen.

Budapest, 2013. március 25., hétfő (MTI) - Az alkotmányügyi bizottság hétfői, eseti jellegű állásfoglalása szerint nem sértette meg az országgyűlési törvényt az a fideszes képviselő, aki jobbikos képviselőtársa felszólalása után igazságügyi elmeorvos-szakértői vélemény kirendelését javasolta a plenáris ülésen.

A testületnek Vona Gábor, a Jobbik frakcióvezetője írt levelet, amelyben felidézte, hogy február 18-án Novák Előd jobbikos képviselő mentelmi ügyének tárgyalása során az ügyrendben szót kérő fideszes Balla György azt javasolta, hogy a parlament kérjen igazságügyi elmeorvos-szakértői véleményt. Az elnöklő Latorcai János ezt követően csak egy "gyenge helytelenítő mondatot" mondott, miszerint úgy gondolja, hogy ezt a felszólalást mellőzhették volna - hívta fel a figyelmet.

Vona Gábor annak kimondását kérte az alkotmányügyi bizottságtól, hogy Balla György megsértette az országgyűlési törvény, a Ház tekintélyét és Novák Előd személyét is, Latorcai János pedig elmulasztotta rendreutasítani a fideszes képviselőt.

A bizottság a kormánypárti tagok szavazatával ugyanakkor arról fogadott el állásfoglalást, hogy a fideszes képviselő hozzászólása nem sértette az országgyűlési törvényt, mert Novák Előd személyére vonatkozóan nem hangzott el sértő kifejezés, és Latorcai János sem hibázott, mert "rendreutasításra okot adó körülmény nem merült fel".

A bizottságban éles vita alakult ki az üggyel kapcsolatban.

Gyüre Csaba, a testület jobbikos alelnöke arra figyelmeztetett, hogy "nagyon messzire vezet" és az Országgyűlés tekintélyét rombolja, ha a képviselők rendszeresen egymás elmeállapotát fogják kérdőre vonni az ülésteremben.

Az MSZP-s Steiner Pál úgy vélte, a fideszes képviselő súlyosan megsértette Novák Elődöt, ezzel szemben az állásfoglalás szövege gyakorlatilag azt mondja ki, hogy Novák Előd "tényszerűen elmebeteg", az ülést vezető elnök pedig ezzel egyetértett.

Az LMP-s független képviselő Schiffer András kettős mércéről beszélt, mondván: "az azért nem megy", hogy míg az MSZP-s Szanyi Tiborra egy "egyezményes jel" felmutatása miatt a lehető legnagyobb büntetést szabják ki, addig egy kormánypárti frakcióigazgató megengedhet magának egy ilyen felszólalást.

A fideszes Grúber Atilla szerint a "ki mennyire elmebeteg kategória" egy képviselőcsoportba tartozó képviselők között is előfordul. Arra is utalt, hogy Novák Előd "stílusa többekben kelt némi feszültséget". Frakciótársa, Gulyás Gergely Balla György és Szanyi Tibor esete kapcsán azt mondta: nem szabad összetéveszteni a sértő és az obszcén kifejezéseket, utóbbiakat minden esetben szankcionálni kell, a sértő kifejezések esetében pedig egységes mércét kellene meghonosítani.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!