Magyarország

2013.03.04. 15:02

OGY - Pleschinger: szigorú fiskális politika mellett az MNB képes monetáris eszközökkel segíteni a növekedést

Budapest, 2013. március 4., hétfő (MTI) - Ha a költségvetési politika szigorú, és a hiány továbbra is 3 százalék alatt lesz, az ország adóssága pedig tovább csökken, akkor a Magyar Nemzeti Bank monetáris eszközökkel képes támogatni a gazdaság növekedését - jelentette ki Pleschinger Gyula, monetáris tanácstag-jelölt a gazdasági és informatikai bizottság hétfői ülésén.

Budapest, 2013. március 4., hétfő (MTI) - Ha a költségvetési politika szigorú, és a hiány továbbra is 3 százalék alatt lesz, az ország adóssága pedig tovább csökken, akkor a Magyar Nemzeti Bank monetáris eszközökkel képes támogatni a gazdaság növekedését - jelentette ki Pleschinger Gyula, monetáris tanácstag-jelölt a gazdasági és informatikai bizottság hétfői ülésén.

Pleschinger Gyula, aki jelenleg még a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára jelezte, hogy megválasztása esetén lemond az NGM államtitkári posztjáról.

Az MNB-ben Matolcsy György elnökké, és Balog Ádám alelnökké választása után, a belső tanácstagok száma négyre emelkedik, így szükség volt egy további külsős tagra annak érdekében, hogy utóbbiak - a jegybanktörvénynek megfelelően - többségben legyenek.

A gazdasági bizottság 18 igen, 5 nem és két tartózkodás mellett támogatta Pleschinger Gyula monetáris tanács taggá való jelölését, megválasztásáról hétfő délután dönt az Országgyűlés.

A bizottsági meghallgatáson az államtitkár elmondta: a jegybank alapvető célja az árstabilitásra való törekvés, ami mellett azért képes segíteni a gazdasági növekedést, mert az elmúlt több mint két évben a kormány komoly erőfeszítéseket tett a fiskális stabilitás megteremtésére.

"Jó esély van arra, hogy 2013-ban immár a harmadik évben 3 százalék alatt maradjon az államháztartás hiánya, az adósság fenntartható módon folyamatosan csökkenő pályára álljon, a folyó fizetési mérleg tartósan aktívummal zárjon, a jegybanki devizatartalék nagyság megnyugtató, azaz a kormány a fiskális stabilitás megteremtése után a növekedésre koncentráljon" - mondta.

Rogán Antal (Fidesz) a bizottság elnöke szerint akkor tud a monetáris politika a törvényben rögzített mindkét követelménynek megfelelni, azaz az árstabilitás megteremtése mellett segíteni a gazdasági növekedést, ha a fiskális politika kellően szigorú. Ez 2010 előtt nem valósult meg - tette hozzá.

Kovács Tibor (MSZP), a bizottság alelnöke arról kérdezte a jelöltet, hogy a kamatcsökkentések nem okozhatnak-e olyan árfolyam kilengést, ami nehezebb helyzetbe hozhatja a devizahiteleseket.

Pleshinger Gyula válaszában kifejtette: a kamatcsökkentések nem okoztak piaci sokkot, nem alakult ki abnormális hozamgörbe, így eddig a kamatcsökkentésnek negatív piaci hatása nem érzékelhető.

Az MNB devizatartalékának nagyságára vonatkozó kérdésre elmondta: a devizatartaléknak korábban három havi import nagyságát kellett fedeznie, jelenleg e tartalék hat havi importot fedez. A másik kritérium szerint az ország rövidlejáratú - egy évi - devizaadósságának megfelelő devizatartalékra van szükség, jelenleg a devizatartalék az adósság 1,5 szeresével egyenlő, mindez azt jelenti, hogy a jegybankban komoly biztonságot jelentő tartalék épült fel - jelezte az államtitkár.

A devizatartalékot nem célszerű a költségvetés finanszírozására használni, azt mindenkor a biztonság és a stabilitás szem előtt tartásával ésszerűen kell felhasználni, mégpedig a külső adósság csökkentésével együtt - közölte a meghallgatás után újságírói kérdésre Pleschinger Gyula. Egy másik kérdésre, ami a 3 százalékos inflációs cél elérésére vonatkozott, a jelölt államtitkárként úgy fogalmazott: talán 2015-re elérhető a cél.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!