Magyarország

2013.03.22. 08:23

Tobin-ügy - Navracsics: van eszköze az Európai Bizottságnak

Veszprém, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - Navracsics Tibor szerint van eszköze az Európai Bizottságnak a Tobin-ügyben. A miniszterelnök-helyettes csütörtökön Veszprémben, újságírói kérdésre azt is elmondta, a magyar igazságügyi minisztérium keresi a lehetőségeket arra, hogy új helyzet elé állítsa az ír igazságszolgáltatást.

Veszprém, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - Navracsics Tibor szerint van eszköze az Európai Bizottságnak a Tobin-ügyben. A miniszterelnök-helyettes csütörtökön Veszprémben, újságírói kérdésre azt is elmondta, a magyar igazságügyi minisztérium keresi a lehetőségeket arra, hogy új helyzet elé állítsa az ír igazságszolgáltatást.

Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000. április 9-én Leányfalun halálra gázolt két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. A magyar hatóságok kiadatási kérelmét az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában végleg elutasította.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter kifejtette: a bizottság szerdai állításával szemben - amely szerint a Tobin-ügyet lezártnak tekinti, mivel nincs több eszköze ebben a kérdésben - van eszköze a testületnek, hiszen az Európai Bizottság meghirdette: az európai integráció egyik célja az, hogy az igazságügyi térség nagyobb biztonságot nyújtson az európai uniós polgároknak. "Mi is és Írország is tagja az Európai Uniónak, vagyis az itt élők és az Írországban élők is uniós polgárok; és most van a polgárok európai éve" - fűzte hozzá.

"Úgy gondolom, hogy a bizottságnak mindent meg kell tennie annak érdekében - akár jogi, akár politikai eszközökkel, akár a nyilvánosság felhasználásával -, hogy rábírja arra Írországot, ne engedhesse meg magának azt, hogy egy bűncselekményt elkövető személy büntetés nélkül, szabadon létezhessen az Európai Unió egyik tagállamában" - fogalmazott.

Navracsics Tibor szerint ez kezelhetetlen helyzetet teremt. A bizalmat ássa alá az, hogy Magyarország nem reménykedhet abban, Írország végrehajtja a Magyarországon tizenegy évvel ezelőtt jogerősen kiszabott ítéletet, alapjaiban ássa alá az Európai Unióban az együttműködést.

A miniszter szólt az ügyben tett és tervezett lépéseiről is: levelet írt ír igazságügyi miniszter kollégájának - aki többször elmondta, nem lát lehetőséget arra, hogy továbblépjen ebben az ügyben -; folyamatosan kapcsolatban vannak a balesetben meghalt kisgyermekek családjával, jogi képviselőjükkel; keresik a lehetőségeket egy új eljárásra, milyen lehetőségek vannak arra, "hogy esetleg új helyzet elé állítsuk az ír igazságszolgáltatást"; a nyilvánosságot használják fel arra, hogy az ír társadalommal és az európai közösséggel is megismertessék azt a helyzetet, "úgy állunk ma, hogy az Európai Unión belül valaki úgy követhet el bűncselekményt, hogy emiatt nem kell leülnie a büntetést".

Az Európai Bizottság az uniós jog szempontjából azt vizsgálta, hogy van-e az európai elfogatóparancs jogintézményéről szóló jogszabályban olyan kritikus, rendszerszintű hiba, amely oka lehet annak, hogy Francis Ciarán Tobint az ír hatóságok nem adták át a magyar igazságszolgáltatásnak.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!