Magyarország

2013.04.24. 14:13

A sokszínűség és a kreativitás fontosságáról tárgyal a Közép-Európai Kezdeményezés

Budapest, 2013. április 24., szerda (MTI) - A kreativitás fontosságáról és a gazdasági felemelkedés lehetőségéről beszélt Kövér László a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) - Parlamenti Dimenzió (PD) szerdai, budapesti bizottsági ülésének megnyitóján. Az Országgyűlés elnöke hozzátette: a politikai döntéshozók felelőssége, hogy megteremtsék a feltételeket a térségi kreativitás kibontakoztatásához és gyakorlatba való átültetéséhez.

Budapest, 2013. április 24., szerda (MTI) - A kreativitás fontosságáról és a gazdasági felemelkedés lehetőségéről beszélt Kövér László a Közép-Európai Kezdeményezés (KEK) - Parlamenti Dimenzió (PD) szerdai, budapesti bizottsági ülésének megnyitóján. Az Országgyűlés elnöke hozzátette: a politikai döntéshozók felelőssége, hogy megteremtsék a feltételeket a térségi kreativitás kibontakoztatásához és gyakorlatba való átültetéséhez.

A rendezvényt megnyitó üdvözlő beszédében Hörcsik Richárd, a KEK PD soros elnöke azt emelte ki, hogy a Közép-Európai Kezdeményezés példa nélküli együttműködési keretet jelent a régió számára, mert átfogó jellegű és inkluzív. A szűk értelemben vett Közép-Európához tartozó országok a történelem folyamán kompországként ingáztak Nyugat és Kelet között, de mára az Európai Unió vált gravitációs ponttá - folytatta beszédét a fideszes politikus. Hozzátette: a KEK egyfajta hídszerepet tölthet be az unió felé közeledő tagállamok számára.

A régió országait a társadalmi, történelmi, gazdasági és kulturális okok arra predesztinálják, hogy egymással együttműködve fejlődjenek - jelentette ki az elnök.

Hörcsik Richárd hangsúlyozta: minden kihívásból, így a gazdasági válságból is a kreativitás és az együttműködés jelentheti a kiutat. Ezért a magyar elnökség olyan témát választott, amelyik a sokszínűségből származó kreativitás gazdasági helyzetre gyakorolt hatásait dolgozza fel - közölte.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke azzal folytatta, hogy a résztvevők egy rendkívül aktuális, de egyben nagyon bonyolult kérdés megvitatását tűzték ki feladatul maguk elé. Arról kívánnak együtt gondolkodni, hogy miként lehet a térségben rejlő kreativitást a gazdasági válság közepette a felemelkedés és stabilitás érdekében kamatoztatni - mondta.

A házelnök azt mondta, Magyarország természetes értékként tekint a közép-európai térség stabil nemzeti identitástudaton alapuló kulturális sokszínűségére.

A magyar tudományos, zenei és sportsikereket sorolva a házelnök arról beszélt, hogy csodálatos elmék - köztük Nobel-díjasaink - sem tudták itthon kamatoztatni a kreativitásukat, így annak eredménye, konkrét gazdasági haszna nem nálunk jelentkezett. A politikai döntéshozóknak komoly felelősségük van abban, hogy milyen feltételeket biztosítanak a térségi kreativitás helyi kibontakoztatásához és átültetéséhez - jelentette ki.

Közölte, Magyarország szerint az egyedüli kitörési pont az lehet, ha a térségi kreativitás a gazdaságpolitikai döntésekben is megjelenik.

Nem szabad csak és kizárólag ara várni, hogy a globális, illetve az európai szereplők kitalálják helyettünk, hogy mit kell tenni - szögezte le. Hozzátette: nekünk is lehetnek kreatív megoldásaink, amelyeket bátran, ha kell konfliktusok árán is fel kell vállalni. Nem képzelhető el tartós térségi felemelkedés, ha a résztvevők nem tesznek meg mindent egy motivált értelmiség megteremtéséért és megőrzéséért, a nemzeti kis-, közepes és nagyvállalatok támogatásáért, illetve a gazdasági válság hatásainak igazságos, a polgárokat a lehető legkisebb mértékben terhelő elosztásáért - mondta Kövér László.

Végül kijelentette: ha a térség államai hasonló hozzáállással és kreativitással kezelik a jelenkor kihívásait, akkor reális esély van arra, hogy a gazdasági válságot követően a régió a tartós gazdasági felemelkedés térsége, "ha úgy teszik Európa gazdasági motorja legyen".

Zoran Jovanovic, a KEK főtitkárhelyettese a kreatívak és nem kreatívak közötti különbséget elemezve azt mondta, az előbbiek ott keresik a megoldásokat, ahol senki más. A sikeres és sikertelen politikusok között pontosan ugyanez a különbség - tette hozzá.

Az amerikai olvasztótégely arról szól, hogy kreativitást találnak a sokszínűségben. Ha az Egyesült Államokban működik a sokszínűség, akkor miért ne működne a mi régiónkban is? - tette fel a kérdést.

A KEK szerepére áttérve a főtitkárhelyettes közölte: a pénzügyi mechanizmusaink és a struktúráink is az interkulturális együttműködés felé mutatnak. A Közép-Európai Kezdeményezés idén az üzleti dimenzió új modelljét indította el, amelyik a kis- és közepes vállalkozások, illetve a nagy üzletek számára létrehozott két pilléren alapszik - ismertette.

Azt mondta, a globális válság egyes emberek számára arra ad lehetőséget, hogy inaktívak maradjanak, mások számára viszont arra, hogy olyan lehetőségeket keressenek és találjanak, amelyek válság esetén jelentkeznek. "Nincs kételyem afelől, hogy mi melyik embercsoporthoz tartozunk" - zárta felszólalását Zoran Jovanovic.

A konferencia résztvevői a tervek szerint délután véglegesítik és fogadják el a záródokumentumot.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!