Magyarország

2013.04.15. 17:17

BFZ: Európai hidak címmel új fesztivált rendeznek

Budapest, 2013. április 15., hétfő (MTI) - Európai hidak címmel új, több műfajú fesztivállal indítja a 2013/14-es hangversenyévadot a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ). A szeptember 11. és 19. között tartandó események középpontjában a cseh zenekultúra áll, hangsúlyosan Antonín Dvorák munkássága.

Budapest, 2013. április 15., hétfő (MTI) - Európai hidak címmel új, több műfajú fesztivállal indítja a 2013/14-es hangversenyévadot a fennállásának 30. évfordulóját ünneplő Budapesti Fesztiválzenekar (BFZ). A szeptember 11. és 19. között tartandó események középpontjában a cseh zenekultúra áll, hangsúlyosan Antonín Dvorák munkássága.

A Mahler-ünnepet felváltó Európai hidak fesztivál, valamint az évente visszatérő zenei maraton is a Művészetek Palotájával közös, a stratégiai partnerségen alapuló sorozat - hangzott el az együttes hétfői sajtótájékoztatóján.

Fischer Iván zeneigazgató kiemelte, hogy Dvoráktól Dvorákig ível a BFZ következő szezonjának programja, az évadot 2014 májusában ugyanis a cseh alkotó Budapesten régen hallott operájának, a Ruszalkának két koncertelőadása zárja.

"Készülünk a következő 30 évre. Gondolkodtunk: mit tehet egy zenekar? Szépen muzsikálhat, de tehet ennél is többet, hiszen olyan nyelvet beszél, amely nemzetközi. Hidat verhet például különböző nyelvű népek és kultúrák között, előmozdíthatja, hogy az emberek ne ellenséget lássanak egymásban. Ezért jött létre az Európai hidak sorozat" - mondta Fischer Iván.

Minden évben egy ország kerül a középpontba, idén Csehországot választották, mert a cseh barokk és kortárs zene is rendkívül gazdag, és mégis kevéssé ismert Magyarországon - indokolta a választást Fischer Iván.

Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója kiemelte, hogy az Európai hidak fesztiválhoz a palota dzsessz és világzenei koncertekkel járul hozzá.

Stefan Englert, a BFZ igazgatója a következő szezon programját ismertetve elmondta, hogy az együttes novemberben az első vendégkarmester, Takács-Nagy Gábor vezényletével négy hangversenyt ad az addigra elkészülő Zeneakadémián. Szólistájuk a világhírű zongorista, Martha Argerich lesz, aki a hely szelleméhez méltón Liszt-műveket szólaltat meg. Visszavárják Leonidas Kavakost, aki nemcsak hegedül, hanem vezényli is a BFZ-t, Pinchas Zukerman is karmesterként mutatkozik be.

Fischer Ivánt tavaly Amszterdamban és Brugge-ben zeneszerzőként is megismerhette a közönség, a BFZ kortárszenei sorozatában Budapesten is debütál alkotóként, a külföldi programot egy nyáron elkészülő kamaraoperával egészíti ki. A régizenei művek előadására az együttesen belül alakult társulat Nicholas McGegan és Jos van Immerseel vezényletével lép pódiumra.

A születésnapi koncertet december 26-án a Budapest Kongresszusi Központban tartják. Fischer Iván meglepetés műsort ígér az estre, de valószínű, hogy az 1983-as koncert egy-egy műsorszáma ismét felcsendül.

Erdődy Orsolya igazgatóhelyettes az ifjúsági előadásokról elmondta, hogy a BFZ bekopog! széria mellett egyre gyarapszik a partneriskolák száma, amelyek a Hangszerkóstolóban, valamint a koncertek próbáin is részt akarnak venni. Sikeres a filmprogram, idén Bach IV. Brandenburgi versenyére készült videóval lehetett pályázni, pénteken hirdetnek eredmény. Emellett folytatódnak a Kakaókoncertek is.

Gazdag a BFZ turnéprogramja is: Dortmundban, Brugge-ben és a New York-i Lincoln Centerben rezidens zenekarként szerepelnek, tehát többnapos programot vállalnak, kiemelkedik vendégszereplésük a Mostly, Mozart! Fesztiválon, ahol a Figaro házasságát mutatják be.

A zenekar finanszírozásáról Fischer Iván elmondta, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumától nemrég kapott 500 millió forintos rendkívüli támogatással most biztonsággal dolgozhatnak, szeretnék, ha ezek az anyagi kondíciók a jövőben is maradnának.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!