Magyarország

2013.04.23. 08:50

Elemzők: a baloldali ellenzék érdeke a mielőbbi megegyezés

Budapest, 2013. április 22., hétfő (MTI) - A Századvég elemzője szerint inkább Bajnai Gordon érdeke az MSZP és az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választói szövetség közötti megegyezés, míg a Political Capital elemzője úgy véli: a baloldali ellenzék minden szereplője számára fontos, hogy legkésőbb ősszel dűlőre jussanak a tárgyalások.

Budapest, 2013. április 22., hétfő (MTI) - A Századvég elemzője szerint inkább Bajnai Gordon érdeke az MSZP és az Együtt 2014 - Párbeszéd Magyarországért választói szövetség közötti megegyezés, míg a Political Capital elemzője úgy véli: a baloldali ellenzék minden szereplője számára fontos, hogy legkésőbb ősszel dűlőre jussanak a tárgyalások.

Az MTI hétfőn azzal kapcsolatban kereste meg a politikai elemzőket, hogy bár mindkét tömörülés vezetője kezdeményezte a tárgyalások megkezdését, az időpontban egyelőre nem tudtak megegyezni. Mesterházy Attila, az MSZP elnöke ugyanis azonnal elkezdené az egyeztetést, míg Bajnai Gordon (Együtt 2014-PM) csak június közepén.

Lánczi Tamás, a Századvég Alapítvány Politikai Elemzések Központjának vezetője szerint inkább Bajnai Gordon számára sürgető a megegyezés a baloldali integrációról és a közös jelöltről, mivel "ő van házon kívül, trónkövetelő pozícióban". Mesterházy Attila ezzel szemben stabilizálta pártját az elmúlt három évben, és szilárd pozícióba került.

Hozzátette, hogy míg Mesterházy Attila az emberek között, addig Bajnai Gordon a politikai-gazdasági elit körében talál támogatásra, így furcsa erőegyensúly alakult ki közöttük. Mesterházy Attila előnye, hogy egy társadalmilag beágyazott párt elnöke, míg a Bajnai Gordon mögött álló Együtt 2014 - PM inkább médiajelenségnek tekinthető, amely szavazatszerzésre ugyan alkalmas, de nem pótolja a szervezett pártot - mondta Lánczi Tamás.

Az elemző emlékeztetett arra, hogy Bajnai Gordon az október 23-i színrelépése óta tartja napirenden a baloldali egyeztetés témáját, az elmúlt egy hónapban ugyanakkor megfigyelhető volt egyfajta retorikai élénkülés ezen a téren.

Lánczi Tamás úgy véli: a baloldal számára elegendő, ha őszre alakítják ki álláspontjukat arról, állítanak-e közös kormányfőjelöltet, és ha igen, ki legyen az. Arról is megegyezésre kell jutniuk, mely politikai tömörüléseket veszik fel soraikba, illetve hogy Gyurcsány Ferenc és pártja, a Demokratikus Koalíció "hol okoz nagyobb kárt nekik, kint vagy bent" - fogalmazott. Ugyancsak határozniuk kell arról, állítanak-e közös listát, valamint hogy kik legyenek a jelöltek az egyes választókerületekben.

Juhász Attila, a Political Capital vezető elemzője szerint minden ellenzéki párt érdeke, hogy az egyeztetések minél hamarabb lezáruljanak, és az is, hogy kezdeményezőként léphessenek fel. A sajtón keresztüli üzengetésekkel ugyanakkor saját helyzetükön rontanak a baloldali tömörülések - mondta.

Fontosnak tartotta, hogy legkésőbb az őszre, de inkább a nyár végére megegyezésre jussanak a pártok, ez - mint fogalmazott - az új választási rendszerből fakadóan mindegyikük számára kényszer. Hozzátéve: egy kormányoldali jelölttel szemben mindössze egy jelöltet állíthatnak a baloldaliak, más esetben nem lesz esélyük az egyéni választókerületekben nyerni, e nélkül pedig többséget sem szerezhetnek a majdani, 199 fős Országgyűlésben.

A DK-val és Gyurcsány Ferenccel való együttműködésről szólva azt mondta: a tömörülésnek egyedül nincs esélye a választásokon, szavazói ugyanakkor elkötelezett kormányellenesek. Ha azonban velük is megállapodnak a baloldali szervezetek, azzal elveszíthetik a kevésbé elkötelezett ellenzéki szavazók egy részét. Hangsúlyozta: az MSZP, valamint az Együtt-2014 - PM lehet a két főszereplője a megegyezésnek.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!