Magyarország

2013.04.18. 14:21

Klinghammer: mindenáron való színvonalemelésre van szükség a felsőoktatásban

Szeged, 2013. április 18., csütörtök (MTI) – Mindenáron való színvonalemelésre van szükség a felsőoktatásban – jelentette ki Klinghammer István, felsőoktatásért felelős államtitkár csütörtökön Szegeden.

Szeged, 2013. április 18., csütörtök (MTI) – Mindenáron való színvonalemelésre van szükség a felsőoktatásban – jelentette ki Klinghammer István, felsőoktatásért felelős államtitkár csütörtökön Szegeden.

A politikus az életen át tartó tanulásról szóló 9. Magyar Nemzeti és Nemzetközi Lifelong Learning Konferencia nyitóelőadásán azt mondta, a kormány döntése alapján átalakulási folyamat megy végbe a hazai felsőoktatásban, az egyetemi élet a minőség jegyében újul meg.

Az államtitkár kifejtette, a felsőoktatás tömegesítése rövidtávon megoldást kínált a munkaerő-piaci gondok megoldására, azonban a folyamat a képzés szerkezetének torzulásához vezetett. Ma is fiatalok ezrei jutnak piacképtelen végzettséghez, miközben a műszaki és a természettudományos területen nincs elég hallgató.

Klinghammer István hangsúlyozta: sürgetően szükség van olyan lépésekre, amelyek megakadályozzák, hogy fontos képzési formák kiessenek az oktatás struktúrájából, különben nem lesz megfelelően képzett munkaerő a gazdasági növekedéshez.

Hozzátette, az állam feladata a képzési szakok intézménytípusokhoz rendelése. Meg kell határozni, mely intézmények azok, amelyek a naprakész tudásanyag átadásával szakembereket képeznek a mezőgazdaság, az ipar, a szolgáltatások és a közigazgatás számára, illetve amelyek ezen túllépve nemzetközi szintű tudományos műhelyként működnek – mondta az államtitkár.

Közölte, okosan és célirányosan kell felhasználni a rendelkezésre álló forrásokat, s a tömeges képzés nem mehet a tehetséges hallgatók oktatásának rovására.

A kétnapos szegedi rendezvényt a MELLearN (Magyar Egyetemi Lifelong Learning Network) – Felsőoktatási hálózat az életen át tartó tanulásért Egyesület szervezte.

- MTI - 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!