Magyarország

2013.04.22. 08:49

OGY - Az önkényuralmi jelképek tilalmának szabályairól dönt ma a parlament

Budapest, 2013. április 22., hétfő (MTI) - Az önkényuralmi jelképek tilalmának új szabályairól dönthet ma az Országgyűlés. A képviselők emellett várhatóan bővítik azon devizahitelesek körét, akik igénybe vehetik a nemzeti eszközkezelő segítségét.

Budapest, 2013. április 22., hétfő (MTI) - Az önkényuralmi jelképek tilalmának új szabályairól dönthet ma az Országgyűlés. A képviselők emellett várhatóan bővítik azon devizahitelesek körét, akik igénybe vehetik a nemzeti eszközkezelő segítségét.

A Ház a napirend előtti felszólalások és az interpellációs időszak után határoz az önkényuralmi jelképek szankcionálásáról szóló kormányjavaslatról.

Az Alkotmánybíróság februárban április 30-ai hatállyal megsemmisítette a büntető törvénykönyv (Btk.) azon rendelkezését, amely az önkényuralmi jelképek használatát tiltotta. Az Ab úgy ítélte meg, hogy a jelképhasználatot általában szankcionáló szabályozás aránytalanul korlátozza a véleménynyilvánítás szabadságát.

A kormány új javaslata ezért szűkebben állapítja meg a büntetendő magatartásokat. Az lesz büntethető, aki a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő - módon terjeszti, nagy nyilvánosság előtt használja vagy közszemlére teszi a horogkeresztet, az SS-jelvényt, a nyilaskeresztet, a sarló-kalapácsot vagy az ötágú vörös csillagot.

Az igazságügy-miniszter javaslatához csak ellenzéki módosító indítványok érkeztek, ezeket az előterjesztő nem támogatja. Ezért a parlament hétfőn elfogadhatja a Btk.-módosítást, ami azért lényeges, mert így az hatályba léphet április 30-án, az eddigi tilalom megszűnésekor.

Szintén ma dönt a parlament arról, hogy bővíti azoknak a körét, akik részt vehetnek a nemzeti eszközkezelő programjában. Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter javaslata szerint a lehetőség azon devizahitelesek előtt is megnyílik, akiknek tavaly adódtak fizetési nehézségeik. Az eszközkezelő Budapesten és a megyeszékhelyeken legfeljebb 20, egyéb településeken maximum 15 millió forint forgalmi értékű ingatlanokat vásárolhat meg ezután, mindkét esetben 5-5 millió forinttal nőhet az értékhatár.

Szavaznak a pénzmosás megakadályozásáról szóló törvény módosításáról is, ennek révén egyszerűbben nyithatnak magyarországi befektetési számlát a külföldön élő magyarok.

A rezsicsökkentések végrehajtásáról szóló javaslat esetében a módosító indítványokról döntenek a képviselők. Köztük arról a bizottsági javaslatról, amely a szemétszállítási díjaknál a 2012. áprilisi árakat venné az idén július 1-jétől esedékes tízszázalékos csökkentés alapjául. A szolgáltatók júliustól a tavaly áprilisi ár legfeljebb 4,2 százalékkal megemelt összegének 90 százalékát kérhetnék el a szemétszállításért. Az indoklás olyan lakossági panaszokra hivatkozik, amelyek szerint azóta több helyen nagyobb mértékben emelkedtek az árak.

Több indítvány részletes vitáját is lefolytatja ma az Országgyűlés. Szó lesz a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályairól, köztük arról a fideszes módosító javaslatról, amely az állampárti múltat - például az MSZMP-tagságot - is kockázati tényezőnek minősítené.

Ugyancsak megvitatja a Ház a negyedik alaptörvény-módosításhoz kapcsolódó törvénycsomagban javasolt változtatásokat. Ezek között szerepel a közigazgatási és igazságügyi tárca vezetőinek indítványa, amely az Európai Bizottság aggályaira válaszul megengedné, hogy a pártok a kereskedelmi médiában is hirdessenek - ingyen - az európai parlamenti választási kampányban, valamint szűkítené az Országos Bírósági Hivatal elnökének ügyáthelyezési jogkörét.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!