Magyarország

2013.05.14. 14:31

Az Equilor 0,1 százalékos növekedésre és 2,8 százalékos hiányra számít idén

Budapest, 2013. május 14., kedd (MTI) - Az Equilor elemzői szerint a magyar bruttó hazai termék idén 0,1 százalékkal, jövőre pedig 1,4 százalékkal emelkedik, míg a GDP-hez viszonyított államháztartási hiány az idei 2,8 százalékról jövőre 2,9 százalékra nő.

Budapest, 2013. május 14., kedd (MTI) - Az Equilor elemzői szerint a magyar bruttó hazai termék idén 0,1 százalékkal, jövőre pedig 1,4 százalékkal emelkedik, míg a GDP-hez viszonyított államháztartási hiány az idei 2,8 százalékról jövőre 2,9 százalékra nő.

A befektetési szolgáltató által kedden ismertetett friss prognózis szerint a GDP alakulását elsősorban az export és a turizmus támogathatja, de a mezőgazdaságban is van esély arra, hogy beindul a növekedés. Az Equilor vezető elemzője, Kuti Ákos szerint a lakossági fogyasztás tekintetében - a csökkenő infláció ellenére - nem várható nagy fordulat, így a kiskereskedelmi forgalom volumene gyenge maradhat.

A növekedési kilátásokra a gyenge beruházási aktivitás, illetve az esetleges kedvezőtlen euróövezeti fejlemények hathatnak negatívan.

Az Equilor szerint csak 2014-től lehet számítani komolyabb gazdasági növekedésre, amikor a választási felkészülés nyomán már meglódulhat a lakossági fogyasztás is.

A befektetési szolgáltató prognózisa szerint a GDP-arányos költségvetési hiány idén a 2,7 százalékos kormányzati cél fölé kerül, ám sem 2013-ban, sem 2014-ben nem haladja meg a 3 százalékos értéket.

A terv teljesülését több kockázat is övezi - véli az Equilor. Továbbra is az látszik, hogy a pénztárgépek online kapcsolatától és az elektronikus útdíjból várt bevétel valószínűleg nem folyik be az államkasszába, míg az energiaár-csökkentés is bevételcsökkenéshez vezethet. A kockázatokat azonban jó eséllyel mérséklik a költségvetésbe épített jelentős, 600 milliárd forintra rúgó tartalékok, így komolyabb elcsúszás nem lesz - értékelt Kuti Ákos.

Az Equilor arra számít, hogy 2013-ban átlagosan 3,0 százalék, 2014-ben pedig 3,4 százalék lesz a fogyasztói árak emelkedésének üteme. A rezsicsökkentés miatt a tavalyi magas érték után idén 3 százalék lehet az infláció. A januári 4,4 százalékos becslésnél alacsonyabb prognózist a szabályozott árak várható további csökkentése indokolja, amely ismételten érintheti az energiaárakat - olvasható a prognózisban.

A szolgáltató előrejelzése szerint 2013 végén 79,4 százalék, 2014 végén 79,6 százalék lesz a GDP-arányos államadósság.

Az Equilor idén és jövőre is 290 forintos euróárfolyammal számol.

- MTI -  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!