Magyarország

2013.05.17. 14:10

Soproni kettős gyilkosság - Húsz-húsz év fegyházra ítélték a két lövöldözőt

Győr, 2013. május 17., péntek (MTI) - Húsz-húsz év fegyházbüntetésre ítélte a Győri Törvényszék pénteken azt a két fiatalt, aki tavaly áprilisban lelőtt két embert egy soproni lőtéren. Az elsőfokú ítélet egyik fiatalember esetében sem jogerős.

Győr, 2013. május 17., péntek (MTI) - Húsz-húsz év fegyházbüntetésre ítélte a Győri Törvényszék pénteken azt a két fiatalt, aki tavaly áprilisban lelőtt két embert egy soproni lőtéren. Az elsőfokú ítélet egyik fiatalember esetében sem jogerős.

Táncos Attilát és Végelbauer Rolandot előre kitervelten, nyereségvágyból, több emberen, társtettesként elkövetett emberölésben mondták ki bűnösnek. Harmadik társukra, Márkus Tamásra, aki a bűncselekmény idején a bejárat közelében őrködött és a bíróság szerint bűnsegédként vett részt az élet elleni cselekményekben, 11 év fegyházat szabott ki Németh Csaba tanácsa. Mindhármukat elmarasztalták vagyon elleni cselekményekben is.

A bíró az egyik vádlott ügyvédjének felvetésére válaszolva azt mondta, a lőtéri gyilkosság vizsgálata során a bizonyítékok rendszere "teljes egész, kerek és hézagmentes volt", nem életszerű, hogy a másik két vádlott összebeszélt volna Végelbauer Roland ellen. Hiszen ha tényleg fegyvert lopni mentek, mint ahogy azt a fiú állította, és társai beismerik az előre kitervelt emberölést, akkor egy sokkal súlyosabb cselekményben való bűnrészességgel vádolták meg a társuk mellett saját magukat is.

Előzőleg, az utolsó szó jogán mind a három vádlott bocsánatot kért tetteiért a pénteki tárgyaláson. Míg két vádlott ennyire szorítkozott, a vádirat szerinti értelmi szerző, Végelbauer Roland még ekkor is azt bizonygatta, hogy lopni mentek, és ez fordult gyilkosságba. Az ő védője a nap folyamán arról beszélt: számos szál felderítetlen az ügyben, így az nem érett meg még arra, hogy első fokon döntés születhessen.

A 2010 óta vagyon elleni cselekményeket - betöréseket, lopásokat, fegyveres rablásokat - elkövető társaság tagjai napra pontosan 13 hónappal az ítélethirdetés előtt fegyvert és pénzt szerezni mentek az Anger-réti sportklubba. A halálos lövéseket leadó Táncos Attila és a kint őrködő Márkus Tamás vallomása szerint Végelbauer Roland eredeti terve is az volt, hogy ha kell, ölnek a zsákmány érdekében. Végelbauer Roland ezzel szemben azt hangoztatta: lopni akartak, de közben Táncos Attila "megőrült", és lelőtte a lőtér vezetőjét, majd a váratlanul belépő egyleti tagot.

Németh Csaba bíró az indokolásban azt emelte ki: Végelbauer Roland kijelentéseit erős kritikával kezelték, hiszen amint felmerült egy szikrányi ellentmondás is a vallomások között, a fiú ezt kihasználva megpróbálta saját tetteinek súlyát kicsinyíteni.

Kiemelte azt is: ha húsz évnél idősebb lenne a lövéseket leadó két vádlott, "gondolkodás nélkül megérdemelhették volna" az életfogytiglant. A bíró megjegyezte, nem tartja a 20 évet elegendőnek, de "sajnos" ennyi a maximum. Az őrködő harmadrendű vádlott esetében pedig azt emelte ki, hogy a lőtéri gyilkosságot megelőzően ő is részese volt több, vagyon elleni cselekménynek.

Németh Csaba azt mondta, nem ártatlan fiatalokról van szó, "szép ívű bűnözői karrier bontakozott itt ki", amelynek utolsó állomása az emberölés volt. Végelbauer Roland volt a tettek zömének "szellemi atyja", aki saját barátnője, barátja szüleit is meglopta.

Az ítélethirdetés után az ügyész jelezte, három nap gondolkodási időt kér, hogy eldöntse, fellebbez-e. Mindhárom vádlott úgy nyilatkozott: az ítélet enyhítését kérve fellebbezni fog. Kettejük esetében ehhez a védő is csatlakozott, míg Végelbauer Roland ügyvédje, Koszorú István ezt azzal toldotta meg: bizonyos vádpontok esetében felmentést kérnek másodfokon.

- MTI -   

Ezek is érdekelhetik