Magyarország

2013.06.12. 17:04

Árvíz - Megkezdődött a dunai árhullám tetőzése Bátánál

Báta, 2013. június 12., szerda (MTI) - Megkezdődött a dunai árhullám tetőzése a Tolna megyei Bátánál, ahol szerda délelőtt 781 centiméter volt a folyó vízállása - közölték az árvízi védekezés irányítói szerdán Bátán, sajtótájékoztatón.

Báta, 2013. június 12., szerda (MTI) - Megkezdődött a dunai árhullám tetőzése a Tolna megyei Bátánál, ahol szerda délelőtt 781 centiméter volt a folyó vízállása - közölték az árvízi védekezés irányítói szerdán Bátán, sajtótájékoztatón.

Csonki István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KDVI) igazgatója elmondta: az árhullám felgyorsult Báta előtt, és a tetőzés az előrejelzéshez képest fél nappal korábban kezdődött. Szerda reggel hat óra óta változatlan a tetőző vízállás - tette hozzá. A vízszint 40 centiméterrel haladja meg a 2002-es árvíz idején mért eddigi legnagyobb, 741 centimétert.

Az igazgató beszámolt arról, hogy a település ártéri részét védő, 2500 méter hosszú ideiglenes gát szerdára virradó éjszaka egy helyen megcsúszott, a védművet még az éjjeli órákban helyreállították.

Az ideiglenes, homokzsákokkal magasított gát megcsúszására a továbbiakban is számítani kell - jegyezte meg. Ennek az a magyarázata, hogy a vízszint lassabban csökken, mint ahogy a gátak átáznak. Bátán a védekezéshez használt lösztalaj gyorsan magába szívja a vizet - fűzte hozzá.

Felhívta a figyelmet: a töltésszakadások 60 százaléka az árhullám apadó ágában következik be.

Mint mondta, a védmű minden száz méterét két vízügyi szakember ellenőrzi, mellettük két műszaki szakértő csak a gátak állapotával foglalkozik. A KDVI dolgozóinak munkáját szerdától 30 nyíregyházi vízügyi szakember is segíti - mondta.

Csonki István úgy vélte: szombatra "lélegezhet fel Báta", az előrejelzések szerint ekkora 60-80 centimétert apad a Duna a település térségében.

Tóth Ferenc, Tolna megye kormánymegbízottja ismertette: éjszaka háromszázan dolgoztak a gátak megerősítésén, a védekezés mostani szakaszában már csak a hivatásos állományok tagjai végzik a munkát.

Huszárné Lukács Rozália (Fidesz-KDNP), az 1700 lakosú Báta polgármestere elmondta: 43 embernek, köztük kilenc gyereknek kellett elhagynia az otthonát az áradás miatt.

A falu polgármestere az MTI-nek elmondta: a 90-100, árvíztől veszélyeztetett lakóépület csaknem harminc hektáron terül el, többségük az 1956-os árvíz után megmaradt ház.

A sajtó munkatársai a védekezés lezárt területén a katasztrófavédelem munkatársainak kíséretében két helyszínt járhattak be. Az MTI tudósítója látta, hogy az úgynevezett hármas homoktöltő depó közelében a homokzsákokból épített gát magassága mintegy fél méterrel haladta meg a Duna vízszintjét. A Bercsényi utcában ugyanakkor több, szintén homokzsákokkal védett lakóépületet egy-másfél méter magasan vesz körbe a víz.

Az ideiglenes gát védett oldalán a lakóházak többsége szintén egy-másfél méterrel van a szerdai vízszint alatt, a Fő utca Duna felőli részén több tucat lakóház kertjéből szivattyúkkal távolítják el a vizet.

- MTI -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!