Magyarország

2019.01.31. 08:19

Egyet csengetnek már csak a telefonos csalók, és várják, hogy visszahívd őket - Az informatikust kérdeztük, hogy is működik ez!

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A bűnbandák naponta akár 10-12 ezer hívást is kezdeményeznek.

Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - A bűnbandák naponta akár 10-12 ezer hívást is kezdeményeznek.

Csalás áldozataivá válhatnak azok, akik visszahívják az őket megcsengető ismeretlen külföldi telefonszámokat – olvasható a figyelmeztetés egyre több helyen a médiában. Dr. Kovács Attila alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője lapunknak elmondta, az „egy csengetés, és vége” csalás lényege: egzotikus országokból megcsörgetik az előfizetőt, aki gyakran már csak az elmulasztott hívást látja a készülékén. A csalók azt remélik, hogy az emberek kíváncsiságból visszahívják ezeket a külföldi, emelt díjas telefonszámokat.

Mindenképpen pénzbe kerül

Európában az országok előhívó száma kétjegyű, a csalók pedig általában 200-zal kezdődő számokról hívják az előfizetőket, így ezekkel kell vigyázni. Az osztályvezető azt tanácsolta, ha valakit ilyen számról hívnak, ne hívja vissza azt, illetve ellenőrizze, hogy az előhívó szám melyik országhoz tartozik.

Török Tamás informatikus szerint nem könnyű elmagyarázni a csalás folyamatát, de az biztos: ahhoz, hogy a csalók pénzt tegyenek zsebre, el kell érniük, hogy hívják őket. A szakember szerint ma már viszonylag kis összegért bárki vehet magának hívószámot a neten. A csalók ezután listáról vagy véletlenszerűen rengeteg számot megcsörgetnek azért, hogy visszahívják őket. Ha valaki visszahívja a külföldi számok egyikét, több szolgáltatón keresztül létrejön egy nemzetközi kapcsolat, aminek akkor is van költsége, ha nem emelt díjas számról van szó.

A nemzetközi elszámolás percalapú, így egy másodpercnyi hívás után is egész percet kell fizetni. Miért is érheti meg ez a csalóknak? Vélhetően úgy vették meg a külföldi számokat, hogy részesedést kapnak a bejövő hívások összegéből.

KM


[related-post post_id="4123863"]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!