"Feladat még van bőven"

2019.05.21. 11:27

Javuló megyei foglalkoztatási mutatók

Az álláskeresők zöme szakképzetlen, ez nehezíti az elhelyezkedést.

Tarnavölgyi Gergely

– Ha a munkanélküliségi és a foglalkoztatási rátát vesszük figyelembe, akkor látjuk, hogy a számadataink jobbak, mint Borsod-Abaúj-Zemplén, Tolna és Somogy megyéké. Persze nem dőlhetünk hátra, hiszen feladat még van bőven, de azért az biztató, és a munkaügyi főosztály munkáját is dicséri, hogy a fenti összevetésben az országos középmezőnyben található Szabolcs-Szatmár-Bereg megye – fogalmazott dr. Nagy Ervin lapunk mátészalkai állásbörzéjén. A megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője szerint 2010-ben, amikor a mostani 57,6 százalékkal szemben 43 százalék volt a foglalkoztatási ráta, messze el voltunk maradva az országos átlagtól.

Kevesebb közmunkás

– Ha már itt tartunk, megjegyezném: nem azért dolgoznak ma többen, mert felszívta az álláskeresőket a közmunka­program. Ezt mi sem bizonyítja jobban annál, hogy míg 2016-ban a megyében 37 ezren, addig 2018-ban már csak 25 300-an vesznek részt a különböző programokban – mondta ki dr. Nagy Ervin, majd kiemelte: az emelkedő foglalkoztatási mutatók mellett a megyei közmunkások száma csökkent. A megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője áttért a szakképzés kérdésére is. Eszerint a megye 29 ezer álláskeresőjének kétharmada szakképzetlen, ez az arány Mátészalkán még rosszabb, hiszen a munkanélküliek 73,4 százaléka nem rendelkezik semmiféle szakképesítéssel, ezen a helyzeten pedig a képzések erősítésével, a képzési paletta szélesítésével változtatni kell.

– Összesen 10 milliárd forint áll a rendelkezésünkre a foglalkoztatás erősítésére, köszönhetően két GINOP-os pályázatnak. Arra kérem a munkáltatókat, keressék a foglalkoztatási főosztály munkatársait annak érdekében, hogy a különböző támogatási konstrukcióink révén segíthessünk – húzta alá dr. Nagy Ervin.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!