Multimédia

2008.04.18. 11:19

GeForce 9800 GTX - avagy színre lép a trónörökös?

<p>Újabb videokártyateszt születésének lehetünk tanúi, és erről nekünk itt leginkább az jut eszünkbe, hogy a jóból sosem elég.</p>

Ezen írásunk apropóját a GeForce 9800 GTX megjelenése szolgáltatta, melynek érkeztéről már jónéhány hete tudomásunk lehetett. Az elmúlt egy-két hónapban rengeteg információmorzsát elhintett az NVIDIA a GeForce 9-es család tagjairól, és ezek alapján a 9800 GTX vegyes megoldásnak tűnik.
Azonban emlékezzünk csak: az NVIDIA történetének első GTX-e a GeForce 7800 GTX volt, melyről az maradhatott meg bennünk, hogy elég drága volt, nagy és viszonylag sok hőt termelt, viszont a teljesítménye akkoriban No.1 volt. Azután jött a 7900 GTX, melynek igazi ragyogását két tény is elhomályosította kissé: az egyik, hogy igazi újítást nem hozott, hiszen gyakorlatilag a 7800-as széria feltupírozása volt, a másik pedig, hogy -- igaz kis csúszással, de -- megjelent az ATI akkori nagyágyúja, a Radeon X1950 XTX, mely igencsak jól sikeredett (akár a picit előbb megjelent X1900 XTX-et is idevehetjük).

2006-os tesztkonfigurációnk egy része - a 8800 GTX-szel megspékelve

Még tisztán emlékszem arra is, mikor 2006 őszén szinte remegő kézzel csomagoltuk ki a következő GTX-et, mely már a 8800-as előtaggal büszkélkedhetett. Akkor azt mondogattuk: ha a fele igaz annak, mint amit az NVIDIA marketingesei állítanak, akkor piszok jó kártyával gazdagodott a VGA-piac. És bizony ez így is lett, a GeForce 8800 GTX igazi sikersztorivá nőtte ki magát, hiszen a gyakorlatban is megmutatkozott az erőfölénye a kisöccsével szemben (8800 GTS 640 MB).

Oldalunkat úgy kezdtük, hogy a jóból sosem elég. Azt, hogy valóban illethetjük-e ezzel a jelzővel az aktuális GTX-et, megtudhatjuk, ha végigolvassuk írásunkat. Kezdjük is túránkat, elsőként tegyük magunkat tisztába a száraz tények és adatok segítségével!

Forrás: www.hoc.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!