Nagyvilág

2008.09.21. 18:12

Hatalmas gyémántot találtak Lesothóban

<p>Lesotho - Különösen nagy értékű, csiszolatlan formájában 478 karátos gyémántot találtak egy lesothói bányában a londoni Gem Diamonds bányászai - jelentette be a társaság vasárnap, a valaha megtaláltak közül a 20. legnagyobbnak nevezve a drágakövet.</p>

A gyémántot még szeptember 8-án fedezték fel az afrikai országban található, 70 százalékban a londoni cég és 30 százalékban a lesothói kormány tulajdonában lévő Letseng nevű bányában.

"A figyelemre méltó kövön végzett előzetes vizsgálatok szerint a kitűnő tisztaságú és színű gyémánt várhatóan csiszolt állapotában is rekorder lesz" - közölte Clifford Elphick, a Gem Diamonds vezetője. A társaság szerint a drágakő - amelynek egyelőre nincs neve - akár 150 karátot is nyomhat majd csiszolt állapotában.

Ezzel pedig jóval megelőzi majd a híres Koh-i-Noor gyémántot, amelyet Indiában találtak, ám ma már a brit koronaékszerek részét képezi. A Fényhegy néven is ismert drágakő ugyanis eredeti formájában 181 karát súlyú volt, csiszolása után azonban ma már "csupán" 105 karátos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!