Nagyvilág

2008.10.24. 13:15

A sóbánya megmentését kérik az allergológusok

<p>Kárpátalja – A Szlatinai Sóbánya megmentésére vonatkozó kérelmet írtak alá és juttattak el az ország vezetőihez az Ukrán Allergológusok Szövetségének tagjai.</p>

A napokban az Aknaszlatinán lévő Ukrán Országos Allergológiai Kórház adott otthont az allergológusok tudományos-gyakorlati konferenciájának, amelyet annak alkalmából rendeztek meg, hogy Ukrajnában kerek 40 éve alkalmazzák a szpeleoterápíát.

A Szlatinai Sóbánya tárnáiban kialakított kórtermekben 1968 óta több mint 100 beteget kezeltek sikerrel. A sókamrák egyedi sajátosságokkal rendelkező klímájának jótékony hatásának alkalmazása az elmúlt négy évtizedben az asztma és az obstruktív bronchitis gyógyításának szerves részévé vált.

Az Aknaszlatinán található megyei és országos allergológiai kórházak működése azonban komoly veszélybe került, mióta 2002-ben vízbetörés kezdődött a bánya területén, amelyet azóta sem sikerült megfékezni. Ez ahhoz vezetett, hogy a 9. bánya bázisán üzemelő országos kórház földalatti kamráiban az elmúlt télen fel kellett függeszteni a kezeléseket, sőt az odalent végbemenő romboló folyamatok most már a 8. bányában működő megyei kórház létét is veszélyeztetik.

A konferencia résztvevői ezért levelet fogalmaztak meg az államfő, a miniszterelnök és a parlament elnökének címére, amelyben nyomatékosan kérik, hogy a címzettek járjanak közben a Szlatinai Sóbánya megmentésére irányuló munka haladéktalan megkezdése érdekében. A bánya és a két gyógyászati intézmény ugyanis szoros szimbiózisban áll egymással, ezért a vállalat végleges bezárása esetén a tüdőbetegek százezreit fosztanák meg a gyógyulásuk egyik nagyon fontos eszközétől és reményétől.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!