Nagyvilág

2008.10.11. 14:21

Kiéleződött Koszovó-vita a térségben - Belgrád új tárgyalásokat kényszerítene ki

<p>Kemény vita alakult ki Szerbia és a másik két jugoszláv utódállam, Montenegró és Macedónia között Koszovó elismerése miatt, miután Belgrád diplomáciai válaszlépésként kiutasította a két kis balkáni ország nagykövetét. Szkopje is, Podgorica is túlzottnak és elhamarkodottnak nevezte az intézkedést. Nemkülönben a már-már ellenséges belgrádi retorikát. A sajtó - főleg a bulvárlapok - szokatlanul kemény, uszító hangon írnak a két országról, egészen radikális szerb ellenintézkedéseket követelve.</p>

Szerbia ugyanis különösen az fájlalja, hogy volt szövetségesei - amelyekkel valamikor egy államszövetségben voltak, s ez az a két utódállam, amelyekkel Szerbia nem háborúzott - egy nappal azt követően ismerte el Koszovó függetlenségét, hogy az ENSZ-közgyűlés Szerbia diplomáciai sikereként elfogadta, hogy a nemzetközi bíróság mondjon véleményt a tartomány függetlensége kihirdetésének jogszerűségéről. Belgrád szerint erre a diplomáciai eredményre mért csapást a két szomszéd lépése.

Vuk Jeremics szerb külügyminiszter nyilatkozatából ítélve Szerbia nagy reményeket fűz a hágai Nemzetközi Bíróság (nem azonos a háborús bűncselekmények ügyében ítélkező hágai nemzetközi törvényszékkel) döntéséhez, amelynek ítélete nem kötelező érvényű, ám ennek ellenére - a diplomata szerint - lehetetlenné teszi Koszovó további elismerését. Persze akkor, ha Szerbia javára dönt, illetve jogszerűtlennek minősíti Koszovó függetlenségét.

Ez azért is fontos Szerbia számára, mert Koszovó nem csatlakozhatna a a nemzetközi szervezetekhez, miután nem lehet az ENSZ tagja sem. Következésképpen - érvel a szerb külpolitika irányítója - Pristina kénytelen lenne ismét tárgyalóasztalhoz ülni Belgráddal. Ám arról már senki sem beszél a belgrádi vezetésben, hogy Szerbia hogyan tudná kihasználni a tárgyalások nyújtotta lehetőséget, amikor az eddigi erőfeszítések semmire sem vezettek.

Arra számítanak, hogy a Szerbia számára kedvező hágai döntés - amelyre akár két évet is várni kell - olyan felemás jogállásba juttatja Koszovót, amely nem felel meg sem Pristinának, sem azoknak, akik függetlenségét támogatják. S egy ilyen státus beláthatatlan ideig eltarthat. Ezt pedig csakis a Belgráddal folytatandó sikeres tárgyalások oldhatják fel.

Koszovóban közben hamarosan megalakítják a szakértői bizottságot, amely az új állam érdekeit védi majd a nemzetközi bíróság előtt. Sajtóhírek szerint már készül "a függetlenség legitimitása védelmének terve". A hazaiak mellett a nemzetközi jog legjobb külföldi szakértőit kívánják megszerezni.

Hétfőre Podgoricában tüntetéseket jelentett be a montenegrói ellenzék Koszovó elismerése miatt. Ilyen megmozdulás Macedóniában nem várható. Itt ugyanis a lakosság egyharmada albán nemzetiségű, s részben ezzel is magyarázható Szkopje lépése. Belgrád nem fogadja el a magyarázatot, hogy az euroatlanti integráció miatt volt kénytelen Montenegró és Macedónia elismerni az új szomszédját, amelyet a világ fontosabb országai már függetlennek tartanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!