Nagyvilág

2008.11.02. 18:26

Slotáékat sokkolják a magyar szélsőségesek

<p>Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártját egyre inkább sokkolják a magyar szélsőségesek megnyilvánulásai. A második legnagyobb szlovák kormánypárt erről vasárnap közleményben számolt be.</p>

A Slota-pártot a Magyar Gárda tagjainak közelmúltbeli nyilvános eskütétele, a pilisszentkereszti és pilisszántói szlovák helységnévtáblák szombatra virradó éjszaka történt lemázolása, a Pilisszentkereszti Polgármesteri Hivatal falán megjelent felirat ("Nácik"), s főként a budapesti szlovák nagykövetség előtti szombat esti tüntetés és szlovákzászló-égetés mind-mind aggodalommal tölti el.

A párt határozottan visszautasítja, hogy az ilyen primitív szélsőséges megnyilvánulások Szlovákiába is "átkerüljenek", mint ahogyan az a szombati dunaszerdahelyi DAC-Slovan futballmérkőzésen történt, vagy ahogyan a Magyar Gárda dél-szlovákiai tagtoborzó igyekezetében is tetten érhető. "Határozottan elutasítjuk a szélsőségesség hasonló megnyilvánulásait, amelyek azzal is összefüggésben állnak, hogy a magyar szervek az ilyen megnyilvánulásokat csendben megtűrik, s a fasizmus megnyilvánulásai Magyarországon csak kihágásnak minősülnek, ami a modern Európában elfogadhatatlan jelenség" - szögezi le vasárnapi közleményében a Szlovák Nemzeti Párt.

Slotáéknak meggyőződésük: az olyan provokációk, amelyeknek a Jobbik vagy a Magyar Gárda a társszervezőjük, nemcsak a magyar kormány, hanem egyben az Európai Unió tétlenségének következményei is. Brüsszelben a szlovák kormánypárt szerint nem fogják fel, hogy az említett magyarországi megnyilvánulások nemcsak Szlovákiával, hanem további államokkal szemben is időzített bombának számítanak.

A Slota-párt közleménye megelégedettséggel nyugtázza, hogy a pozsonyi diplomácia gyorsan és határozottan elítélte a dunaszerdahelyi DAC-Slovan meccs utáni, szombat esti budapesti tüntetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!