Nagyvilág

2008.12.23. 10:07

Magyar polgármesterek tanácskoztak Kárpátalján

<p>Beregszász – A Kárpátaljai Határmenti Önkormányzatok Társulása (KHÖT) közgyűlése keretében rendezték meg Beregszászban a XVIII. Kárpátaljai Magyar Önkormányzati Fórumot.</p>

Az Európa–Magyar Ház konferenciatermében megrendezett tanácskozás résztvevőit Gajdos István, a KHÖT elnöke köszöntötte. Szólt a Kárpátalját is súlyosan érintő gazdasági válságról, azokról a problémákról, amelyek leginkább foglalkoztatják a polgármestereket.

Szabó Vilmos, a Magyar Országgyűlés képviselője arról beszélt, hogy minden jel arra mutat, hogy a feltételek a jövő évben nem lesznek jobbak, de lehet találni olyan területeket, amelyeket európai uniós forrásokat felhasználva sikerre lehet vinni.

Bacskai József beregszászi főkonzul évi tevékenységükről számolt be. Mint mondta, 2008-ban több mint 40 ezer vízumot, illetve kishatárátlépőt adtak ki.

A helyi magyarság érdekképviseletéről Zubánics László járási képviselő beszélt. Kiemelten szólt a környezetvédelem fontosságáról, az egészségvédelemről. Ráti József, a KHÖT internet-telepítési programjának vezetője a Szülőföld Alap által támogatott, és sikeresen megvalósított E-CenterTeleNet-hálózat és az e-Magyarpontok telepítéséről beszélt. Ugyancsak a Szülőföld Alap által támogatott másik sikeres, arculatmegőrző – címer és zászló – programról Molnár Zsolt szólt. Dupka György, a KHÖT felelős titkára a vidékünkön egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő falusi turizmusról, valamint felnőttképzésről adott számot. Mint mondta, Kárpátalján eddig nyolc településen 540-en kapták meg vendéglátói oklevelüket.

Szentgyörgyi Lajos, a Miniszterelnöki Hivatal külpolitikai igazgatóságának igazgatója az "e-magyar Világ a Magyar Kormány törekvései az információs társadalom fejlesztésének elősegítéséért" címmel tartott előadást – számolt be hétvégi számában a Kárpáti Igaz Szó.

– Palkó István –

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!