Nagyvilág

2010.07.08. 20:47

Általános sztrájk Görögországban: a tüntetések ellenére emelik a nyugdíjkorhatárt

<p>Általános sztrájkot hirdettek csütörtökre a szakszervezetek, hogy így tiltakozzanak a kormány nyugdíjakat is érintő reformtervei ellen.</p>

A tiltakozások ellenére a parlament módosította az alkotmányt is, amely így a jelenlegi 60-ról, 65 évre emeli a nyugdíjkorhatárt. A törvényhozás emellett a nyugdíjakat is csökkentette. Minderre a meghirdetett kiadáscsökkentés miatt van szükség. A hatalmas államháztartási hiányt felhalmozó Görögországot csak úgy mentette meg az államcsődtől az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap, ha Athén csökkenti a kiadásait.

12 ezer fős tömeg tiltakozott Athén belvárosában

A rendőrség becslései szerint mintegy 12 ezer fős tömeg tiltakozott Athén belvárosában. IMF, EU és kormányellenes ellenes transzparenseket vittek. Szalonikiben pedig mintegy 5000-en vonultak az utcákra. A megmozdulások ezúttal békések voltak. A korábbi tüntetéseken a fiatalabb demonstrálók gyakran összetűztek a rendőrökkel. Volt, hogy a rohamosztagosoknak kellett könnygázzal feloszlatni a megmozdulásokat.

Idén ez volt a hatodik országos sztrájk a balkáni államban. A munkabeszüntetés miatt nem közlekedtek a buszok, a vonatok, a kompok, számos repülőjáratot is töröltek. A turisták egy része így nem tudott eljutni a nyaralóhelyére. A közhivatalokban, állami kórházakban és állami tulajdonú gyárakban is akadozott az ellátás, illetve a munka.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!