Nagyvilág

2010.07.20. 17:52

Szülőket büntetett a svéd adóhatóság név nélküli gyerekük miatt

<p>A svéd adóhatóság 180 ezer forintnak megfelelő összegű büntetéssel sújtott egy svéd családot, amiért nem adtak nevet 16 hónapos gyereküknek - jelentette kedden a The Local című svéd lap.</p>

Az adóhatóság azután döntött a pénzbüntetésről, hogy megunta, hogy a család még mindig nem adott nevet a 2009 márciusában született fiúnak - írta a The Local. Az adóhatóság 2009 októbere óta öt figyelmeztetést küldött a Svédország déli részén található Nässjö településen élő családnak, hogy törvény kötelezi őket gyermekük elnevezésére, de nem reagáltak.

Ezért a hatóság májusban már csak arról értesítette a szülőket, hogy az apát 4000 koronás (120 ezer forint), az anyát pedig 2000 koronás (60 ezer forint) pénzbüntetésre ítélték. A The Local információi szerint a család még nem reagált a büntetésre, és azt sem közölték, hogy miért nem adtak nevet gyereküknek.

Metallica nem lehet a gyerek

Nem ez az első eset, hogy a svéd adóhatóság névviták miatt kerül a nemzetközi hírekbe, ugyanis a sokat vitatott svéd névtörvény értelmében a svéd adóhatóság megvétózhatja a névválasztást, ha úgy ítélik, hogy a választott név később gondokat okozhat.

Az adóhatóság 2007-ben nem engedélyezte egy családnak, hogy a Metallica nevet adják gyereküknek a népszerű heavy metal zenekar után, de a döntést később felülbírálták. Ugyanakkor 2005-ben egy pár gond nélkül a Google nevet adhatta gyermekének. 2008-ban pedig az a döntés született, hogy az "Ikea" név elfogadhatatlan, de a "Lego" engedélyezhető. 2009 szeptemberében pedig a svéd legfelsőbb bíróság döntése kellett ahhoz, hogy a "Q" nevet adja egy család a gyerekének.

1996-ban egy pár, a névtörvény elleni tiltakozásként a "Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116" (ejtsd: Albin) nevet adta gyermekének, de az adóhatóság ezt elutasította.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!