Nagyvilág

2010.08.13. 18:21

14 millió embert érintenek a pakisztáni áradások - Világbank

<p>Több mint 14 millió embert érintettek a példa nélküli pakisztáni áradások, amelyek nagyobb pusztítást végeztek, mint a 2005-ös földrengés - jelentette ki pénteken a Világbank elnöke. Közben segélyszervezetek arra figyelmeztettek, hogy érkező adományok nem tartanak lépést a katasztrófa nagyságával, és milliók vannak kitéve járványveszélynek.</p>

A Világbank becslése szerint 14 millió embert érintettek a pakisztáni áradások - jelentette ki Robert Zoellick, a szervezet elnöke. Az első becslések szerint a pusztítás nagysága nagyobb, mint a 2005-ös földrengésé - közölte a Világbank elnöke. A szervezet szerint nagyjából hétszázezer lakóház dőlt össze, vagy vált lakhatatlanná. A Világbank kárfelmérő csoportja pénteken érkezett meg Pakisztánba, az ország kormányának kérésére.

Halálozások újabb hulláma várható

Közben az ENSZ segélyszervezetei és a Vöröskereszt is arra figyelmeztetett, hogy több adományra van szükség sürgősen Pakisztánban. A segélyek egyértelműen nem tartanak lépést a vészhelyzet nagyságával - jelentette ki a Vöröskereszt dél-ázsiai műveleti igazgatója. Jacques de Maio kijelentette: egyre nagyobb a veszélye annak, hogy a vízzel terjedő betegségek miatt "halálozások újabb hulláma" indul meg.

Az ENSZ becslése szerint 1 600 ember halt meg az heves monszunesőket követő árvizekben, míg a pakisztáni kormányzat hivatalos adatai szerint 1 343 halálos áldozat van. Pakisztáni tisztségviselők szerint az árvíztől érintett ember száma 15 millió és húszmillió között van.

A Vöröskereszt arra is figyelmeztetett, hogy veszélybe került Pakisztán élelmiszerellátása, miután nagy területen pusztultak el a termőföldeken lévő növények Pakisztán fő mezőgazdasági vidékén. A Világbank elnöke ezzel kapcsolatban közölte: a bank becslése szerint több mint egymilliárd dolláros (220 milliárd forint) kárt okoztak a pakisztáni mezőgazdaságnak az áradások.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik