Nagyvilág

2010.08.05. 19:01

Iszlamisták támogatása miatt tartóztattak le 14 embert

<p>Letartóztattak az Egyesült Államokban 14 embert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy segítséget akartak nyújtani az al-Kaidához köthető szomáliai Shebab iszlamista szervezetnek. Az NBC csütörtöki riportja szerint az afrikai országba akartak eljutni, hogy csatlakozzanak a mozgalomhoz.</p>

Amerikai sajtóértesülések szerint a gyanúsítottak pénzt gyűjtöttek az Egyesült Államokban, elsősorban a szomáliai bevándorlók körében arra hivatkozva, hogy a támogatást a szegények és a rászorulók kapják. Helyettük azonban az iszlamista Shebab mozgalomnak küldték a pénzt. A szervezet Szomália nagy részét ellenőrzése alatt tartja, és a múlt hónapban az ugandai fővárosban elkövetett, 76 ember halálát okozó merénylet felelősének is tartják.

A Shebabot számos országban, a többi között az Egyesült Államokban terrorszervezetként tartják nyilván. A 14 letartóztatott közül 12 minnesotai, egy alabamai, egy pedig kaliforniai, de bővebbet nem árultak el róluk a hatóságok, későbbre ígértek tájékoztatást az ügyben.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!