Nagyvilág

2010.08.11. 14:46

Keresztények meggyilkolásárra szólít fel az al-Kaida

<p>Felszólította az al-Kaida arab-félszigeti szárnyának feltételezett vezetője a szaúd-arábiai biztonsági erők velük rokonszenvező tagjait, hogy keresztényeket gyilkoljanak. Ezt tartalmazza egy hangüzenet, amely szerdán jelent meg az interneten.</p>

Az iszlamisták által üzemeltetett egyik honlapon megjelent hangüzenet a szaúdi származású Szaid Ali al-Shihri ismételten arra buzdította a szaúdiakat, hogy döntsék meg az országot uraló királyságot. "Ti, akik a zsarnokokat, a hercegeket, a minisztereket őrzitek, vagy azok házait, ahol keresztények laknak, és közel tudtok kerülni hozzájuk, isten segítségével öljétek meg őket"- ez áll az üzenetben, amelyet feltehetőleg Szaid Ali al-Shihri mond el.

Nem az igazi nevét használja

Szaid Ali al-Shihrit 2001 decemberében fogták el az amerikai erők az afgán-pakisztáni határon, majd a guantánamói börtöntáborba vitték. 2007-ben hazatoloncolták Szaúd-Arábiába, ahol egy rehabilitációs programban vett részt. Az igazi neve Szaíd as-Sihri, de "harci neve" Abu Szufján, és az amerikai táborban állítólag a 372-es számot viselte.

Miután hazament, az Egyesült Államok legnagyobb ellenségének tartott terrorszervezethez csatlakozott, és hamarosan a jemeni al-Kaida helyettes vezetőjeként tűnt fel. Nevét összefüggésbe hozták az Egyesült Államok jemeni nagykövetsége ellen tavaly szeptemberben elkövetett merénylettel. Állítólag idén februárban lett az al-Kaida arab-félszigeti szárnyának első számú vezetője.

Még több nemzetközi hír

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!