Nagyvilág

2010.08.26. 17:16

Németországba küldik azonosításra a Moldovában lefoglalt uránt

<p>Egy német laboratóriumba küldik Moldovából a csempészektől lefoglalt uránt, hogy meghatározzák származási helyét, valamint a radioaktív anyag dúsítási fokát - közölte csütörtökön a moldovai belügyminisztérium.</p>

A csempészektől lefoglalt uránt egy német atomkutató intézetbe szállítják elemzésre és azonosításra - mondta le a moldovai belügyi szóvivő az AFP francia hírügynökségnek. A moldovai hatóságok már megbeszéléseket folytatnak német szakértőkkel. A radioaktív anyagot azért kell Németországba küldeni, mert Moldovának nincsen erre megfelelő laboratóriuma - közölte a szóvivő.

A moldovai rendőrség az ország fővárosában foglalta le az 1,8 kilogramm urán-238-at. A radioaktív anyagot egy őrzött garázsban tartották, egy speciális tárolóban. A moldovai hatóságok az üggyel kapcsolatos összes gyanúsítottat elfogták. A hétfős csoportnak tagja volt a belügyminisztérium két volt tisztségviselője is, akik már nyugdíjba vonultak.

A belügyi szóvivő elmondás szerint ez volt az első eset, hogy csempészett uránt fogtak el az országban. Az egy hónapon át tartó akcióhoz az Egyesült Államok technikai segítséget nyújtott.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!