Nagyvilág

2010.10.16. 20:54

Ecuadori bánya: 24 óra kell a lent rekedt vájárok eléréséhez

<p>Az ecuadori bányánál dolgozó mentőalakulatok várhatóan 24 órán belül elérik a 150 méteres mélységben rekedt bányászokat - közölték szombaton a mentés irányítói. Közben sikerült akkora nyílást vájni a járatot elzáró törmelékben, hogy friss levegőt juttassanak arra a területre, ahol a bányászok vannak. Még mindig nem tudni, hogy a négy bányász életben van-e.</p>

A mentést irányító kormánybizottság közlése szerint sikerült annyira áttörni a bányajáratot elzáró törmeléket, hogy két kis lyukon keresztül friss levegőt tudnak pumpálni a bányába. Az áttörés ellenére még mindig nem sikerült kapcsolatot teremteniük a négy vájárral. Így azt sem tudni, hogy életben vannak-e.

A helyi sajtóban megjelent hírek szerint a négy bányász valószínűleg egy hatvan méter hosszú, két méter magas és 2,5 méter széles járatban rekedt, elzárva víztől, levegőtől. Jorge Espinosa bányaügyi miniszter-helyettes szerint a helyi idő szerint péntek hajnalban történt bányaomlást a megemelkedett vízszint okozhatta.

A levegőztető járat kialakítása mellett egy mentőjárat kialakításán is dolgoznak. A munkálatokat irányító egyik tisztségviselő az AFP francia hírügynökségnek elmondta: 24 óra kell ahhoz, hogy elérjék a négy bányászt. A mentőalakulatoknak már sikerült öt métert haladniuk a járatot elzáró kétszáz tonnányi törmeléken keresztül, és még nagyjából három méter van hátra abból.

Az eset az ország délnyugati részén található Portovelo város közelében történt egy arany- és ezüstbányában. A Casa Negra nevű bányában nagyjából ötven embernek adnak munkát.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!