Nagyvilág

2010.11.20. 19:25

A pápa szerint "bizonyos esetekben" elfogadható az óvszer használata

<p>XVI. Benedek pápa szerint "bizonyos esetekben" elfogadható a gumióvszer használata. Az egyházfő erről egy jövő héten megjelenő interjúkötetben beszél, amelyből szombaton hoztak nyilvánosságra részleteket. A gumióvszer használatát eddig erőteljesen ellenezte a katolikus egyház.</p>

"Olyan esetekben, amikor a cél a nemi fertőzések kockázatának csökkentése, elfogadható lehet a gumióvszerek használata" - jelentette ki XVI. Benedek pápa. A katolikus egyházfő arra a kérdésre válaszolt, hogy a Vatikán alapvetően ellenzi-e az óvszer használatát.

A pápa példának egy meleg férfi prostituált esetét hozta fel arra, amikor "igazolható lehet" a gumióvszer használata. A katolikus egyházfő ugyanakkor kijelentette, hogy a Vatilkán "nem tekinti valódi és erkölcsös megoldásnak" az óvszer használatát, és az "nem megfelelő megoldás a HIV-fertőzés borzalmának kezelésére".

A Vatikán eddig teljesen tiltotta a fogamzásgátlás bármilyen formáját, még a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezés eszközeként is. A pápa 2009-ben Afrikában azt állította, hogy óvszerek osztogatásával nem lehet útját állni a HIV-vírus terjedésének, és azok csak erősítik a problémát.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!