Nagyvilág

2010.11.06. 19:00

V4: minden európai fejlesztésből közösen kell kivenni a részünket

<p>A Visegrádi Csoport mind a négy országa abban érdekelt, hogy az európai hálózatokból minél többet ebbe a térségbe hozzanak, legyen szó vasútról, közútról vagy energetikai hálózatról - mondta szombaton Schmitt Pál köztársasági elnök, miután kétoldalú találkozón vett részt a lengyel, majd a cseh köztársasági elnökkel. Hozzátette: minden európai fejlesztésből közösen kell kivenni a részünket, nem maradhatunk le a többi tagállamtól.</p>

Schmitt Pál a találkozók kapcsán elmondta: a lengyelekkel és a csehekkel is sok minden összeköti Magyarországot, egyezik a véleményünk a többi között az Európai Unió, a biztonságpolitika, szomszédpolitika és az energetika-kérdésekben is. Hozzátette: Bronislaw Komorowski lengyel elnökkel elsősorban az uniós elnökségről tárgyaltak, Václav Klaus cseh államfővel pedig a közös dolgokról, az elnökség és a kormányzás tapasztalatairól beszéltek.

Többforrásúvá kell tenni a régiót

A köztársasági elnök kiemelte: az energiaellátás biztonsága érdekében többforrásúvá kell tenni a régiót, az európai hálózatokból minél többet ide kell hozni. Mint fogalmazott, minden európai fejlesztésből közösen kell kivenni a részünket, mert mind a négyen nettó befizetői vagyunk az EU-nak és abban vagyunk érdekeltek, hogy a következő pénzügyi perspektíva még mindig a felzárkóztatást, szolidaritást szolgálja. Ahhoz, hogy ne maradjunk le, az uniós forrásokból megfelelő mértékben kell részesülnünk.

Az államfő a kétnapos V4-csúcstalálkozót követően megkoszorúzta Arany János emléktábláját Karlovy Varyban.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!