Nagyvilág

2011.01.15. 10:12

A fejlődő országok felé nyit a jubiláló Wikipédia

<p>Tíz évvel debütálása után is töretlen a népszerűsége a Wikipédia online enciklopédiának. A szabadon szerkeszthető, nonprofit alapon működő és folyamatosan bővülő lexikon az elmúlt évtizedben megváltoztatta az emberek információhoz jutásának módját, és első számú forrássá nőtte ki magát az interneten adatok után kutatók körében.</p>

Az első, Nupedia névre keresztelt, ám végül megbukott online lexikon után 2001. január 15-én indította el Jimmy Wales és Larry Sanger a Wikipédia első oldalait. A honlaptól azonban nem vártak túl sokat az alapítók. "A Wikipédia sokkal sikeresebb lett annál, mint amit bárki elképzelt, vagy remélt volna. Önálló életre kelt, és hatalmas népszerűségre tett szert" - mondta a weboldalt működtető cég, a Wikimedia ügyvezetője, Sue Gardner az AFP-nek.

A mintegy 26 millió aloldallal rendelkező Wikipédia ma több mint 250 nyelven érhető el, és több százmillió internetező olvassa és csaknem százezer önkéntes szerkeszti. Gardner szerint azonban a fő cél, hogy a világon élő valamennyi emberhez eljussanak. "Tudjuk, hogy nagy számban csatlakoznak a világhálóra az emberek, részben mobiltelefonon keresztül, úgyhogy az új stratégiai célunk, hogy a fejlődő országunkra fordítsuk az energiáinkat, hogy amikor ők is csatlakoznak az internethez, a Wikipédia elérhető legyen számukra is" - mondta.

Ennek érdekében a cég hamarosan megnyitja az első olyan irodáját, amely az Egyesült Államok területén kívül működik majd, méghozzá Indiában. Terveik szerint ezzel ráirányíthatják majd a rohamosan fejlődő ország információéhes polgárainak a figyelmét a szabad forrású enciklopédiára. Emellett a tervek között szerepel a kínai aloldalak fejlesztése is, noha Peking továbbra is korlátozza a Wikipédiához való hozzáférést az országban.

Az enciklopédiának ugyanakkor vannak kritikusai is, akik azzal érvelnek, hogy a szabad szerkesztés miatt a szócikkek megbízhatatlanok és elfogultak lehetnek. A Nature magazin 2006-os felmérése ugyanakkor azt találta, hogy "meglepően jó" a Wikipédia szócikkeinek hitelessége, és a tévedések száma nem sokban tér el az Encyclopedia Britannica melléfogásainak mértékétől. Ennek okát szakértők abban látják, hogy a szerkesztők folyamatos kontroll alatt vannak, azaz ha egy szerkesztő hibás szócikket tesz fel az oldalra, valószínűleg rövid időn belül korrigálják "munkatársai".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!