Nagyvilág

2011.01.15. 11:12

A háború után most éhínség fenyeget Szomáliában

<p>A szomáliai miniszterelnök szerint az új kormány ugyan megnyerte a háborút az iszlamista fegyveresek ellen, de az aszály miatt mintegy 2,5 millió embert éhínség fenyeget az országban. Az ötven nappal ezelőtt hivatalba lépett Mohamed Abdullahi Mohamed erről az ENSZ Biztonsági Tanácsa előtt beszélt.</p>

Mint fogalmazott, a kormányerők és az Afrikai Unió katonái "megnyerték a biztonságért vívott csatát" az al-Kaidához kötődő Shebab milícia ellen. Hozzátette: Mogadishu területének mintegy 60 százaléka a kormánycsapatok ellenőrzése alatt áll, és a főváros lakóinak mintegy 80 százaléka ebben a körzetben tartózkodik.

A kormányfő szerint ráadásul az Afrikai Unió szomáliai missziója (AMISOM) által ígért további négyezer katonával további sikerek érhetők majd el. A csapaterősítésről egy hónappal ezelőtt döntöttek, ám egyelőre nem tudni, mikor érkeznek az országba a további külföldi - főként ugandai és burundi - katonák. Hamarosan hazatér azonban az az ezerfős szomáliai katonai kontingens, amelynek tagjait az Európai Unió szakértői képezték ki Ugandában.

A miniszterelnök szerint ugyanakkor új veszélyt jelent az ország lakosságára az aszály okozta éhínség, amely csaknem 2,5 millió embert fenyeget. Mint mondta, azonnali segítség nélkül "katasztrofális helyzet" alakulhat ki Szomáliában. Mohamed emlékeztetett: az 1992-es aszály miatt mintegy félmillió ember halt éhen Szomáliában.

- FH -

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!