Nagyvilág

2011.01.16. 19:32

Földcsuszamlások Rióban - már 610 halott

<p>Rio de Janeiro - A legfrissebb vasárnapi adatok szerint már legalább 610 ember halt meg a Rio de Janeiro államban történt földcsuszamlásokban és áradásokban - közölték a brazil hatóságok.</p>

A brazil államfő háromnapos országos gyászt rendelt el az áldozatok emlékére. Tisztségviselők szerint az áldozatok száma még emelkedni fog, és a halottak száma átlépheti az ezret.

Nehezen megközelíthetők a települések

Az időjárásban beállt kedvező változást kihasználva a brazil hadsereg helikoptereket küldött azokra a hegyvidéki településekre, amelyek szerda óta vannak elvágva a külvilágtól - közölte a brazil polgári védelem egyik parancsnoka. A helikopterek eddig a rossz időjárási körülmények miatt nem tudtak felszállni.

A katonák legfontosabb feladata egyelőre az esetleges túlélők kimentése. A holttestekkel majd csak akkor foglalkoznak, amikor a helyszínre értek a földmunkagépek. Arra azonban még napokat kell várni, a területen lévő utak ugyanis járhatatlanná váltak.

A vasárnap délelőtti hivatalos adatok szerint legalább 610 ember halt meg a szokatlanul heves esőzéseket követő áradásokban és földcsuszamlásokban Rio de Janeiro államban. Brazil tisztségviselők közlése szerint azonban a halottak száma több lehet, mint ezer. A katasztrófa sújtotta területen víz- és élelmiszerhiány alakult ki, akadozik az áramellátás.

 

Az előrejelzések szerint a következő pár napban gyenge, de folyamatos esőzésre kell számítani a területen.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!