Nagyvilág

2011.01.24. 14:18

Hazatoloncolják az "év emberét" Norvégiából

<p>Kitoloncolás vár Norvégiából egy fiatal orosz nőre, akit egy lap az "év emberének" választott az észak-európai országban tavaly. Az oslói rendőrség hétfői bejelentése szerint a 25 éves Madina Salamovát hétfőn őrizetbe vették, mert illegálisan él az országban 2002-es érkezése óta.</p>

Madina Salamova és családja menedékkérelmet adott be megérkezésük után, a kérelmet azonban 2004-ben a hatóságok elutasították, így illegálissá vált norvégiai tartózkodása. A fiatal nő ekkor belefogott egy könyv megírásába az életéről. A könyv az "Egy illegális norvég" címet kapta, és a nő Maria Amelie álnéven adta át egy kiadónak. A könyvben, amely nagy siker lett Norvégiában, "eltitkolt életéről, a bujkálásokról ír", miután nem kapta meg családja a menedékjogot.

Az Oroszország délnyugati részén lévő Észak-Oszétiából származó nőt az "Új Idő" nevű norvég lap decemberben a 2010-es év emberének választotta meg könyve miatt. Az indoklás szerint Madina feltárta azokat a viszonyokat, amelyekkel szembesülniük kell minden nap az illegális bevándorlóknak.

A hatóságokat nem érdekli a cím

A norvég hatóságok azonban nem törődtek a lap által adományozott címmel. Az oslói rendőrség hétfői bejelentése szerint amint lehetséges, Madina Salamovát visszatoloncolják Oroszországba. Január 12-én egyszer már őrizetbe vették rövid időre, miután előadást tartott egy iskolában. Elengedésének feltétele akkor az volt, hogy minden nap jelentkeznie kell a rendőrségen.

Ügye a norvég lapok első oldalára került, több ezres tüntetést is tartottak támogatói a menedékkérelmének megadása érdekében. A norvég kormány válaszul azt közölte, hogy a törvénynek megfelelően senkivel sem tesznek kivételt. A miniszterelnök Munkáspártjára azonban nyomást fejt ki koalíciós partnere, a Szocialista Balpárt, amely ugyancsak kiáll Salamova menedékkérelme mellett.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!