Nagyvilág

2011.01.28. 20:53

Hol van Mubarak?

<p>Egyiptom - Miközben az állami tévé sorra jelentette be az államfő rendeleteit a kijárási tilalomról, valamint a katonaság bevetéséről a közrend és a magántulajdon biztosítása érdekében, Hoszni Mubarak továbbra sem jelent meg.</p>

Az AFP francia hírügynökség pénteki jelentése szerint a 30 éve hatalmon lévő 82 éves államfő "rejtőzködésének okáról olyan hírek terjednek, hogy beteg, ezért pártja vezetőségére valamint kormányára hagyta a nyilvános szerepléseket".

Az AFP szerint azonban arról van szó, hogy egyelőre nem mer megjelenni, bár állítólag többször azt üzente, hogy beszédet fog mondani az állami tévében. Az állami tévé pénteken azt közölte az elnöki hivatalra hivatkozva, hogy Mubarak figyelemmel kíséri az eseményeket. A rezsimje elleni napok óta tartó és egyre szélesedő megmozdulások során eddig nyolcan haltak meg, a sebesültek száma meghaladja a százat, és csaknem ezer embert vettek őrizetbe.

Egyes források szerint Mubarak beszélt telefonon a tüntetések egyik helyszíne, Szuez kormányzójával. Állítólag felhívta őt Moamer Kadhafi líbiai vezető, aki azt mondta: "bízik abban, hogy helyreáll Egyiptom stabilitása".

Az AFP értesülése szerint Mubarak régebbi programterve szerint az elnök szombaton részt venne a kairói könyvvásár megnyitóján. A francia hírügynökség szerint a jelenlegi helyzet miatt aligha valószínű, hogy el fog menni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!