Nagyvilág

2011.01.12. 20:22

Újra mehetnek turisták az űrállomásra

<p>2013-tól újra mehetnek űrturisták az orosz Szojuz űrkapszulákon a Nemzetközi Űrállomásra - jelentette be szerdán az utakat szervező amerikai cég. Utoljára 2009-ben mehetett turista az orosz űrhajóval az állomásra. Az űrturisták egyik volt Charles Simonyi, magyar származású szoftverfejlesztő, aki kétszer utazott az űrbe.</p>

Az amerikai Space Adventures nevű cég közleménye szerint 2013-től évente három űrturistának biztosítanak helyet az orosz Szojuz űrkapszulákban. A turisták szállítása azért válik lehetővé, mert évente négyről ötre emelhetik a Szojuz-fellövések számát. A cég közlése szerint mindegyik utazás nagyjából tíz napig fog tartani.

Az utolsó űrturista, Cirque de Soleil kanadai cirkusz alapítója 2009 októberében tért vissza a földre. Az első űrturista, az amerikai Dennis Tito 2001-ben utazott az űrállomásra. Space Adventures nyolc utazással hét embert vitt fel az űrbe. Charles Simonyi, egyedüliként, kétszer is vállalta az utazást.

A cég azt nem hozza nyilvánosságra, hogy mekkora összeget kell fizetniük a z űrturistáknak. Simonyi azonban 2009-es útja előtt elárulta, hogy azért 35 millió dollárt fizetett, tízmillió dollárral többet, mint 2007-es útjáért.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!