Nagyvilág

2011.01.16. 09:47

Tiltott gyógyszerrel kezelt amerikai marhahúst vontak be Tajvanon

<p>Tajvan - A tajvani hatóságok vasárnapi közlése szerint három szállítmány amerikai marhahúst kellett eltávolítani a helyi boltokból.</p>

A tajpeji illetékesek szerint ugyanis Paylean nevű szert mutattak ki a készítményekben. Ezt a gyógyszert a sertéseknek, marháknak adják táplálékkiegészítőként, hogy húsuk ne legyen zsíros, hanem sovány maradjon. A szert azonban tilos Tajvanon használni.  Csang Ju-mej, a tajpeji egészségügyi szolgálat munkatársa azt mondta: "minden olyan amerikai marhahús eltűnt a boltokból, amelyben lehet Paylean.

Tajvanon tilos

Csang Ju-mej azt mondta a tajvaniaknak, hogy nincs okuk a pánikra, jóllehet a helyi tudósítások szerint csaknem másfél tonnányi marhát már eladtak a húsból. A helyi hatóságok azután döntöttek az amerikai importkészítmények betiltása mellett, hogy 24 mintából háromnál kimutatták a szert. Annak ellenére nem lehet árulni a húst, hogy a Paylean mértéke nem haladja meg az egészségügyi határértéket. Tajvanon ugyanis teljesen tilos használni az adalékot. Az Egyesült Államok Kereskedelmi Képviselője azt közölte, hogy az amerikai marhahús teljesen biztonságos, egyúttal arra sürgette Tajvant, hogy engedélyezze a gyógyszer alkalmazását a szigeten.

 
Amerika Tajvan legnagyobb marhahús beszállítója. Tajpej egyébként 2003-ban betiltotta az importot a kergemarhakór miatt. Csak 2007-ben engedélyezték ismét az amerikai hús behozatalát.

A Payleant egyébként az Európai Unióban is tilos használni. Az orvosok szerint egészségügyi kockázatot jelenthet: szívdobogást és magas vérnyomást idézhet elő az embernél, illetve rákkeltő hatása van.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!