Nagyvilág

2011.01.19. 16:57

Zárolták a tunéziai és az elefántcsontparti elnökök svájci vagyonát

<p>Zárolják a Szaúd-Arábiába menekült tunéziai elnök, Zine el Abidine Ben Ali svájci bankokban őrzött vagyonát.</p>

A svájci parlament szerdai döntése szerint befagyasztják Elefántcsontpart vitatott elnöke, Laurent Gbagbo számláit is. Az intézkedéseket az idén a kormányfői tisztséget is betöltő svájci külügyminiszter, Micheline Calmy-Rein szerint azonnali hatállyal bevezették. Tunézia elnöke múlt pénteken menekült el hazájából. A bukott államfő 23 éven át irányította az észak-afrikai államot. Eleinte Franciaországba akart menekülni a családjával, de miután ezt elutasították, Szaúd-Arábiába ment. Bár a líbiai elnök felajánlotta a politikusnak, hogy menedékjogot biztosít neki és családjának, az elűzött tunéziai államfő azt mondta, hogy inkább marad Szaúd-Arábiában.

Elefántcsontpart elnöke, Laurent Gbagbo a közelmúltban tette le az államfői hivatali esküt, pedig alulmaradt riválisával szemben az elnökválasztáson. A hatalmához ragaszkodó elnök azt állítja, hogy azért nem mond le, mert a voksoláson csalás történt. A nemzetközi közösség szerint azonban Gbagbo kihívója, Alassane Ouattara nyerte a novemberi államfőválasztást.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!