Nagyvilág

2011.02.14. 16:33

Az arab országok felkelőit támogató csendes demonstrációk Teheránban

<p>Szemtanúk szerint több százan tüntettek hétfőn az iráni főváros forgalmas részein, hogy"kifejezzék szolidaritásukat az arab országok felkelőivel". Az AFP francia hírügynökség jelentése szerint a tüntetők végig csendben voltak, és igyekeztek úgy viselkedni, hogy ne tűnjön demonstrációnak a felvonulás.</p>

Szemtanúk szerint ezer rendőrt vezényeltek a hatóságok Teherán tereire, ahol a tüntetők megjelentek."A rendőrök megjelenésekor a tüntetők szétoszlottak, de a rendőrök üldözni kezdték őket, majd könnygázt is bevetettek"- mesélte egy név nélkül nyilatkozó szemtanú az AFP-nak telefonon. Egyelőre nem tudni, hogy őrizetbe vettek-e bárkit, és a rendőrök bántották-e a tüntetőket.

A francia hírügynökség információ szerint az iráni ellenzékhez tartozó csoportok hirdették meg a csendes menetet, hogy"így fejezzék ki támogatásukat Tunézia, Egyiptom és a többi lázongó arab ország népeivel". A vitatott 2009-es elnökválasztások miatt kirobbant tüntetések idején megismert két ellenzéki vezető, Mir Hoszein Muszavi és Mehdi Karrúbi állítólag kérvényt nyújtott be a belügyminisztériumhoz a tüntetésekre, de elutasították azt. Az AFP szerint a külföldi újságíróknak megtiltották, hogy bármilyen gyülekezésen megjelenjenek.

- Független Hírügynökség -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!