Nagyvilág

2011.02.19. 08:08

Egyiptomnak üzent az Al-Kaida

<p>Egyiptom - Hoszni Mubarak azóta leköszönt egyiptomi elnököt támadta most nyilvánosságra került hangüzenetében az Al-Kaida terrorszervezet második számú vezetője, az egyiptomi születésű Ajman al-Zavahiri.</p>

Oszama bin Laden helyettese szerint a szekuláris és diktatórikus egyiptomi rendszert csak az elnyomás tartotta a helyén. Zavahiri Mubarakot arab cionistának nevezi 34 perces beszédében, azt állítva, hogy rendszere az USA zsebében van, s az országot valójában az amerikai nagykövetség irányítja.

A beszéd - amelynek címe "A remény és a jó hír üzenete Egyiptom népének" - nem a Mubarakot végül elkergető felkelőknek lett címezve, így arra következtetnek, hogy még valószínűleg a január 25-én kirobbant egyiptomi felkelések előtt készült.

Zavahiri a szekuláris egyiptomi alkotmány helyett a vallási alapú törvénykezés, a Sarija bevezetését szorgalmazza. Az Al-Kaida - amely régóta azt hirdeti, hogy bármilyen rendszert csak erőszakkal lehet megdönteni - még nem reagált a Hoszni Mubarakot azóta a hatalomból eltávolító egyiptomi tüntetésekre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!