Nagyvilág

2011.02.19. 17:43

Könnygázzal tartották távol a tüntetőket Drezdában a neonáciktól

<p>Drezda - Könnygázt és vízágyút vetett be a rendőrség a németországi Drezdában egy neonáci menet ellen tiltakozó tízezres tömeg megfékezésére. Az újnácik a héten másodszor vonultak fel a keletnémet városban.</p>

Az összecsapások a menet indulása előtt robbantak ki, amikor a rendőrök kisebb csoportokra próbálták felosztani az ellentüntetőket, hogy könnyebb legyen távol tartani őket a szélsőjobboldali felvonulóktól. A rendőrök húszezer ellentüntetőre számítottak, közülük háromezer az erőszakra is kész szélsőbaloldali. A neonácik négyezren lehettek. Ötezer rendőrt vezényeltek ki az összecsapások megakadályozására.

Múlt vasárnap tizenhétezren dacoltak a hóval és a mínuszokkal, hogy három kilométeres élőlánccal emlékezzenek a második világháború végén porrá bombázott város elleni szövetséges támadás hatvanhatodik évfordulóján. Ugyanekkor néhány száz neonáci tartott temetésinek nevezett menetet Drezda utcáin, ugyancsak a város pusztulásának emlékére. Az amerikaiak és szövetségeseik 1945-ös bombázásában legalább huszonötezren haltak meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!