Nagyvilág

2011.03.21. 13:13

Aknaszlatina lakosainak kitelepítésére készülnek Ukrajnában

<p>Az ukrán hatóságok megkezdték a felkészülést a közel 10 ezer lelkes kárpátaljai Aknaszlatina lakosai nagy részének evakuálására – adta hírül a Mukachevo.net hírportál.</p>

A kárpátaljai internetes hírújság értesülései szerint a romániai Máramarosszigettel szomszédos ukrajnai nagyközségről kitelepítendő embereknek már kijelöltek egy 40 hektáros területet, ahol majd új otthonokba költözhetnek át.

A település alatt lévő sóbánya tárnáiba tíz éve kezdett el betörni a víz. A védekezés ellenére a bánya lassacskán teljesen víz alá került. Már nem csupán a sóbányászatot függesztették fel, de a tárna felsőbb szintjein kialakított allergológiai kórház helyiségeit is be kellett zárni a kialakult katasztrófahelyzet miatt. A község határában a tárnaomlások következtében futballpálya méretű, feneketlen kráterek alakultak ki. A szakemberek szerint az újabb omlások már lakott területeket is veszélyeztethetnek.

A helyi kórház is veszélyben van

Egy nemrég készült szakértői vizsgálat szerint 292 lakóház, az iskola és a helyi kórház is veszélyben van. Januárban kormányküldöttség is meggyőződött a helyzet súlyosságáról. Végül úgy döntöttek, hogy a sóbánya menthetetlen, ezért végleg be kell zárni, és most már az itt lakók életének mentéséről kell gondoskodni.

A katasztrófahelyzet kezelésére létrejött rendkívüli bizottság már hozzáfogott a nagyszabású kitelepítés terveinek előkészítéséhez. Ezek végrehajtásához azonban egyelőre nem állnak rendelkezésre a szükséges anyagi források, így azt sem ismeretes, hogy mikor kerül sor az első gyakorlati intézkedésekre.

- Palkó István, Ukrajna/Kárpátalja -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!