Nagyvilág

2011.03.20. 15:46

Bugár a magyar fejleményekhez igazítaná a szlovák törvénymódosítást

<p>Bugár Béla, a szlovák kormánykoalícióban részt vevő Híd párt elnöke őszig várna Szlovákia kettős állampolgárságról szóló törvényének módosításával. A politikus a Szlovák Televízió vasárnapi vitaműsorában véleményét azzal indokolta, hogy ki kellene várni, amíg eldől, aktív vagy passzív választójogot kapnak Magyarországon a szlovákiai magyarok, akik magyar állampolgárságért folyamodnak.</p>

Bugár Béla hangsúlyozta: ő nem szeretné, és véleménye szerint a szlovákiai magyarok sem, ha magyarországi pártok választási kampányokat folytatnának Szlovákiában. "Várjunk addig, amíg kiderül, hogy vajon passzív vagy aktív választójogot kapnak azon polgárok, akik magyar állampolgárságért folyamodnak" - fogalmazott Bugár.

Bugár Béla szerint nem lenne helyes, ha aktív választójogot kapnának Magyarországon azok a szlovák állampolgárok, akik magyar állampolgársághoz jutnak. Hozzátette, ha mégis így történne, az már az Európai Unió ügyévé is válna.

A Fico-kormányzat idején, tavaly jóváhagyott állampolgársági törvény értelmében, aki más ország állampolgárává válik, az elveszti szlovák állampolgárságát. A külföldi állampolgárság megszerzését be is kell jelenteni az illetékes körzeti hivatalnál, aki ezt elmulasztja, még 3 319 eurós pénzbüntetésre is ítélhető. A jelenlegi kormánykoalíció régóta tárgyal arról, hogy a törvényből kiveszi a kettős állampolgárság szankcionálásának lehetőségét, de mindeddig nem jutott egyetértésre.

-Független Hírügynökség-

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!