Nagyvilág

2011.03.10. 22:04

Líbia: Két várost is visszafoglaltak Kadhafiék a felkelőktől

<p>Líbia - Két fontos várost, az ország közepén lévő Ra s Lanufot és a nyugati Záviját is visszafoglalták Moamer Kadhafi csapatai a kormányellenes lázadóktól az elmúlt huszonnégy órában.</p>

Feladták az ellenzéki lázadók a közép-líbiai Ra s Lanufot, a múlt pénteken elfoglalt olajvárost. A harcokban megsérülteket az innen 85 kilométerre keletre lévő Bregába szállították, a város kórházából pedig azt jelentették, hogy négyen biztosan meghaltak, harmincöten pedig megsérültek a harcokban. A súlyosabb eseteket Adzsabijába szállították, amely még keletebbre van a Földközi-tenger partján. Kórházi források szerint csak Kelet-Líbiában legalább négyszázan meghaltak és kétezren megsebesültek a február 17-én kirobbant lázadás kezdete óta.

Kadhafi csapatai támadnak és hódítanak

Ra s Lanufból járművek tömege indult keletre, néhány órával azután, hogy nehézfegyverzettel és rakétákkal támadta a Moamer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű hadsereg a várost. Úgy tűnt, hogy lázadók csoportjai maradnak a városban a támadás után, de a menekülők azt mondták, a rakéták kilövése és a légitámadás után inkább feladták Ra s Lanufot. Legalább négy lövedék csapódott be a város kórháza mellett is, innen is kimenekítették a betegeket.

Kadhafi csapatai szerda éjjel elfoglalták a Tripolitól mindössze ötven kilométerre lévő Záviját is, az egyetlen nyugat-líbiai várost, amelyet a felkelők irányítottak. A fontos olajközpontot napokig támadták Kadhafi tankjai és tüzérsége.

A lázadók még néhány, az ország déli felén lévő hegyekben lévő települést ellenőriznek, de egybefüggően csak a keleti országrészt uralják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!